رشد کودک

اهمیت رشد حرکتی کودکان در چیست (به همراه معرفی اسباب بازی های مناسب برای این رشد)

رشد حرکتی چیست

کاملا واضح است در سنین 3 تا 6 سالگی، کودک هنوز بر حرکات بدنی خود تسلط کامل ندارد اما استحکام عضلات، استقلال، توانایی جابجایی، درک، رفتارهای تقلیدی و خلاقیت در حرکت را بدست آورده است. در این سن کودک خود بخود و به طور طبیعی تمام فعالیت های خود را به سوی بازی هدایت می کند و از اشیا و اسباب بازی ها به عنوان ابزار برای تقویت توانایی های حرکتی و اکتشافات و درک محیط سود می برد. مثلا ابتدا تمایل دارد بلوک های ساخت و ساز را در جهات مختلف پرتاب کند تا از آنها برای ساخت برج استفاده کند، وقتی شن بازی می کند با هدف ساختن قلعه از آنها استفاده نمی کند بلکه آنها را پرتاب می کند، لمس می کند و با این حرکات عملکرد حسی- حرکتی را تمرین می کند و از آنها لذت می برد (حدود 3-4 ماهگی تا 3-4 سالگی).

اهمیت حرکات کلی

حرکات کلی یعنی حرکات بدن و هماهنگی آنها و همچنین مهارت های دست و تسلط نسبی بر دقیق بودن حرکات. اگر حرکات بدن و اندام های کودک رشد کافی نداشته باشد، کودکان نمی توانند مهارت های لازم را برای انجام کامل حرکات پیچیده تر کسب کنند، حرکاتی که در یادگیری آنها تعیین کننده هستند مثل نوشتن که عضلات کوچک دست در آن حرف اول را می زنند که با انجام حرکات مقدماتی مثل ترسیم کردن خطوط، رنگ کردن یا خمیر بازی تقویت می شوند و در نهایت به نوشتن یا نقاشی کردن ختم می شود یا درک بسیاری از مفاهیم ریاضی و علوم که تواناییهای عمومی تر کودکان است و نیاز به آمادگی های قبلی دارد. تعلیماتی که کودکان در مهد کودک، آموزشگاهها یا در خانه می بینند باید بر همین اساس گذاشته و بررسی شوند تا اگر ضعف یا نقصی در حرکات کلی وجود دارد مربیان و والدین از آنها آگاه شوند و برای رفع آنها برنامه ریزی کنند. در آموزش های مدرسه ای بنا بر این گذاشته شده که کودکان در حرکات کلی، هماهنگی اندام های بدن و حواس، مهارتهای لازم و کافی را کسب کرده اند و آمادگی یادگیری های جدید هستند. چه بسیار عقب افتادگی های تحصیلی به دلیل نداشتن این مهارت ها و عدم آگاهی والدین و معلمین از وجود  آنهاست و به همین دلیل شاگردان مدرسه از همان ابتدا در گرداب برچسب خوردن و اجبار به تمرین ها و فعالیتهایی می شوند که هیچ مشکلی از آنها را حل نمی کند و تنها راه، بررسی و ارزیابی حرکات کلی و مهارت های ابتدایی که کودکان باید در سنین پایین کسب کنند و اصلاح یا تقویت آنهاست.

مطلب مرتبط : به کمک اسباب بازی فرزندتان را با مراحل رشد هماهنگ سازید

از دست والدین چه کاری ساخته است

شما والدین می توانید با احترام گذاشتن به ریتم  یادگیری و رشد فرزندتان با او همراهی کنید، می توانید با فراهم آوردن محیط مناسب برای جنب و جوش، حرکت، کنجکاوی و تقویت حواس و کشف کردن و  در اختیار قرار دادن امکانات و ابزار لازم به او کمک کنید تا تواناییها و مهارتهای خود را تقویت کند.

اسباب بازی، پشتیبان اساسی برای رشد کودکان است

لازم نیست اسباب بازیها لوکس و تجملی باشند.. اگر شما والدین به کارکرد اسباب بازیها آگاه باشید و مرحله سنی کودک توجه کنید براحتی می توانید اسباب بازی مناسب که هم سرگرم کننده هم زیبا و هم تقویت کننده توانایی های فرزندتان باشد ، انتخاب کنید. حتی بد نیست گاهی اسباب بازی هایی در اختیار فرزند خود قرار دهید که از سطح رشد او پایینتر باشد تا بتوانید تواناییهای اولیه او را مشاهده کنید و اگر ضعفی وجود دارد به رفع آن کمک کنید.

معرفی اسباب بازی های که می تواند در رشد حرکتی مفید باشد (هر کدام از اسباب بازی های ذکر شده  در سایت فرفرک معرفی شده اند)

حرکات کلی  

حرکات ظریف و مهارتی

منبع : ecerveau.mcgill.ca ، www.jouercestlavie.fr

لیلا خیابانی

Recent Posts

رشد ذهنی کودک: این رشد مهم را بشناسید

رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که توانایی‌های ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…

3 سال ago

بازی شناختی: اهمیت و تاثیر آن بر یادگیری کودکان

بازی شناختی انواعی از بازی‌ها است که با توجه به ویژگی‌ها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…

3 سال ago

تب کودک: 10 علت رایج و راه‌های درمان آن

تب کودک یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…

3 سال ago

جیغ زدن کودک: دلایل و 6 راهکار برای والدین

دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغه‌های اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…

3 سال ago

پرخاشگری کودکان: با 5 دلیل اصلی آشنا شوید

پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…

3 سال ago

انتخاب مهد کودک: 7 گام برای انتخاب بهترین

انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…

3 سال ago