بازی و خلاقیت

بازی، ارزشمندترین فعالیت کودکان

در سال 2007 دو محقق سوئدی تلاش کردند بفهمند که آیا بازی به پرورش ذهن کودکان کمک می کند؟ آنها به مدت یکسال گروهی از کودکان را که در این آزمایش مشارکت داشتند و آنهایی که خارج از آن گروه بودند را تحت نظر گرفته و نتیجه گرفتند: “عموما، بازی کودکان را درگیر یادگیری فعال می کند و باعث می شود فهمیدن مفاهیم و مطالب و نگهداری آن ها در ذهن آسان تر شود” و صد البته گردش در طبیعت و جامعه، ارتباط و تعامل با دیگران نیز کامل کننده یادگیری کودکان است. در باب مزیت اسباب بازی های آموزشی و پرورشی کافی است بدانیم امروزه گفته می شود در جوامع نخبه گرا، اسباب بازی ها روز به روز آموزشی تر می شوند و به غیر از سرگرمی نقش بزرگی در پیشرفت کودکان در یادگیری دارند.
اسباب بازی کودک همراه و شریکی است که آنها معمولا به چیزهای دیگر ترجیح می دهند. اسباب بازی مترادف است با بازی و هر دو در کنار هم به رشد فرزند شما کمک می کند. به لطف بازی کودکان می توانند تمام توانایی های فیزیکی و ذهنی خود را رشد دهند از توانایی گرفتن اشیا تا زبان گفتاری، منطق و تخیل. قبلا درباره اهمیت نقش اسباب بازی در زندگی کودکانبه طور کامل صحبت کردیم.

بازی و رشد حرکتی کودکان

هنگامی که کودک پایه های اولیه رشد را کسب می کند، مغز او آماده ی پیشرفت در زمینه ی منطق، زبان گفتاری و تخیل می شود. بازی میل شدید به یادگیری در کودکان را تقویت می کند. بسیاری از کودکان نوشتن و خواندن را به لطف اسباب بازی های آموزشی یاد می گیرند که ویژگی لذت بردن و مفید بودن را همزمان دارند.

اجتماعی شدن کودکان

بازی نقش مهمی در اجتماعی شدن کودکان بازی می کند، در این مرحله اسباب بازی تکمیل کننده ی تخیل کودکان است که آن ها را در بازی هایی که مربوط به داستان ها و نقش های اجتماعی می شود همراهی می کند مثل پلیس بازی، کشتی بازی، دکتر بازی، فروشگاه بازی، خاله بازی و … .

یادگیری از ابتدایی ترین سن شروع می شود

نوزادان به محض اینکه بتوانند از دست هایشان استفاده کنند، یعنی از یک ماهگی، به بازی کردن علاقه پیدا می کنند. ابتدا فقط به گرفتن جغجغه یا لمس جزئی از اسباب بازی در حال تکان خوردن محدود می شود. ممکن است این اسباب بازی ها بی اهمیت به نظر بیایند اما این اسباب بازی ها پایه ی رشد نوزادان است که بر اساس  تحریک روانی کودک به حرکت و حواس (حس بویایی، حس شنوایی، حس بینایی، حس لامسه ، رنگ ها و …) طراحی شده اند.

از کودکی تا قبل از بلوغ: سن طلایی بازی کردن

در این دوران است که کودک بیشترین میزان یادگیری را جذب می کند. هم در زمینه حرکتی و هم در زمینه ذهنی. یعنی از قابلیت های بدنی خود بیشتر از قبل استفاده می کند، زبان گفتاریش یکپارچه می شود و خواندن و شمردن را نیز می آموزد. در همین دوران است که اسباب بازی به عنوان تقویت کننده اصلی توانایی های کودک مورد استفاده قرار می گیرد، ماشین های کوچک، عروسک های دخترانه، دوچرخه و اسباب بازی های دیگری که زندگی روزمره ی کودکان را شاد و دوست داشتنی می کنند.

بازی، عاملی که همیشه در رشد کودکان سهیم است

در دوران بلوغ که رشد حرکتی کودکان متوقف می شود (یعنی رشد که مربوط به وظایف بدن است) و نوجوانان دیگر به خوبی می دانند چگونه از اعضای بدن خود استفاده کنند، بازی همچنان به کمک کردن به رشد ذهنی آن ها ادامه می دهد و محرک روحیه تجزیه و تحلیل کردن، منطق، تخیل خلاق و اشکال دیگر رشد ذهنی می شود از بازی شطرنج گرفته تا نقاشی و مار پله. در واقع بازی در دوران نوجوانی همچنان در رشد انسان ها نقش به سزایی دارد

منبع: www.jouet.com

لیلا خیابانی

Recent Posts

رشد ذهنی کودک: این رشد مهم را بشناسید

رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که توانایی‌های ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…

3 سال ago

بازی شناختی: اهمیت و تاثیر آن بر یادگیری کودکان

بازی شناختی انواعی از بازی‌ها است که با توجه به ویژگی‌ها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…

3 سال ago

تب کودک: 10 علت رایج و راه‌های درمان آن

تب کودک یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…

3 سال ago

جیغ زدن کودک: دلایل و 6 راهکار برای والدین

دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغه‌های اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…

3 سال ago

پرخاشگری کودکان: با 5 دلیل اصلی آشنا شوید

پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…

3 سال ago

انتخاب مهد کودک: 7 گام برای انتخاب بهترین

انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…

3 سال ago