بازی و خلاقیت

روانشناسی رنگ در نقاشی کودکان: فرزندتان را از روی نقاشی هایش بیشتر بشناسید [رنگ ها و اشکال]

کودک با تمامی وجود و شخصیت مغزی و عاطفی خود نقاشی می کشد. با روانشناسی رنگ در نقاشی کودکان ، این شخصیت نهان را می توان در خط ها، در طرز استفاده از فضا، در فقدان بعضی از قسمتهای نقاشی و در انتخاب رنگ ها مشاهده کرد.

با تحلیل نقاشی کودکان می توان متوجه شد که در ورای شکل و ساختمان نقاشی ها، چیزهایی جالبی از شخصیت کودک نهفته است. درک و فهم نقاشی های کودکان و چیزی که او می خواهد بیان کند، برای والدین و مربیان بسیار لازم است، آن هم نه فقط به عنوان کنجکاوی خشک و خالی، بلکه بدین علت که شناخت آن باعث بهتر شدن روابط بین بزرگسالان و کودکان می شود و به پیشرفت و تکامل او کمک شایانی می کند. حتی برای خرید اسباب بازی های پسرانه یا دخترانه، باید شخصیت او را بشناسید تا بتوانید انتخاب بهتری برای خرید داشته باشید.

توجه داشته باشید همه نشانه هایی که در این مقاله به آن اشاره می شود، عمومیت کلی دارند و باید به تعدد در نقاشی های کودکان تکرار شود تا بتوانیم آنها را صرفا فقط به عنوان نشانه، قبول کنیم.

فهرست موضوعاتی که در این مطالب به شما خواهیم گفت:

روانشناسی رنگ در نقاشی کودکان به چه معناست؟

تفسیر رنگ در نقاشی کودکان: در دوران کودکی در فاصله سنی ۳ تا ۶ سالگی که کودک بیـشتر تحت تأثیر فشارهای درونی است علاقه وافری به رنگ دارد و آن را مقدم بر شکل ظاهری  می ­داند. ولی به تدریج هرقدر که وابستگی او به رنگ کاهش می یابد علاقه اش به تقدم شکل بررنگ، افزایش پیدا می کند. همچنین هر قدر کودک کم سن ترباشد، رنگ هایی که به کار می­ گیرد زنده­ ترهستند و با فزونی سن و سال، آموزش مدرسه و تکامل او در راه شناخت منطقی، ازرنگ های سرد و رنگ هایی که کمتر خشن هستند استفاده می کند. برای همین است که بارهای در خرید اسباب بازی برای کودک یک ساله دیده اید که در همه اسباب بازی ها رنگ های تند و زنده استفاده شده است.
در کودکستان بیشتر کودکان ترجیح می­ دهند از رنگ های گرم و تند استفاده کنند ومعمولا کودکانی که در خانه تحت نظارت شدید قرار دارند، رنگ های سرد را انتخاب می ­کنند که در این موارد علت اصلی، به مشکلات عاطفی و روانی کودک ربط داده می ­شود. بنا به نظر واهنر “Waehner” در تحلیل نقاشی کودکان فقدان رنگ در تمام یا قسمتی از موضوع نقاشی نشانگر خلاء عاطفی و یا گاهی دلیل بر گرایش های ضد اجتماعی است. تجربیات نشان داده  کودکان سازگار، در نقاشی­ هایشان به طور متوسط از پنج رنگ مختلف استفاده می­ کنند در حالیکه کودکان گوشه گیر و یا آنها که ارتباط با دنیای خارج را دوست ندارند از یک یا دو رنگ بیشتر استفاده نمی ­کنند.
راهنمای زیر تا حدود زیادی به روانشناسی رنگ در نقاشی کودکان کمک می کند:

قرمز:در تفسیر رنگ در نقاشی کودکان رنگ قرمز به معنای قدرت، عمل و مردانگی است و به منزله رنگی تنودی و پویشی محسوب می­ شود که از یکسو مبین نیرومندی امیال و کشاننده­ هاست و از سوی دیگر، خشم و گاهی پرخاشگری را نشان می ­دهد. قبل از ۶ سالگی یعنی هنگامی که کودک کشاننده­ های خود را به خوبی مهار نمی ­کند، از این رنگ بیشتر استفاده می ­شود. افراط در بکار بستن رنگ قرمز به معنای نیاز به حرکت و وجود یک زمینه تحرک پذیر است.

آبی:معرف حساسیت، دریافت پذیری، هیجان خواهی و درونی سازی است و رنگی است زنانه که صلح، آرامش، سکون و در حد افراطی فعل پذیری و تسلیم را نشان می ­دهد.

بنفش: ترکیبی از آبی و قرمز یعنی رنگ هایی  که دارای رمزگرایی متضاد هستند. چون رنگ آبی گرایش به درونگرایی و فعل پذیری و رنگ قرمز تمایل به برونگرایی و عمل را نشان می­ دهد. بدین ترتیب رنگ بنفش معرف جمع اضداد و تمایل به چیز دیگر است. از زاویه ای متفاوت، این رنگ دارای معنای عرفانی نیز هست. اما استفاده افراطی از آن را می­ توان نشان اضطراب و وجود تنشهای متناقض دانست.

زرد: معادل نور، شادی و خوشبینی است و به منزله رمز درخشش و گشایش محسوب می ­شود و میل به مشارکت یا گرایش عمیق به پیشرفت را متجلی می ­سازد. معمولاً کودکان ۹-۸ ساله از این رنگ بیشتر استفاده می­ کنند. به کار بستن افراطی رنگ زرد می ­تواند به معنای نیاز به آزاد سازی تنش­ های درونی باشد.

سبز: آرام بخش­ترین رنگ ها، آرام و ساکناست. رنگ سبز از یک سو گرایش به مبادله و ارتباط را نشان می­ دهد و از سوی دیگر معرف اراده در سطح عمل، پایداری و سرسختی است. همچنین رنگ سبز مبین نیازهای حسی و لذت جویی مادی محسوب می ­شود.

پرتقالی: ترکیبی از قرمز و زرد است، نیروهای حیاتی، برونگری، میل به موفقیت، شادی، نشاط و پویایی است و مانند رنگ قرمز استفاده مفرط از آن تحریک پذیری فرد را نشان می­ دهد اما جنبه پرخاشگری آن کمتر است.

صورتی: مبین صلح، تعادل و توازن است. این رنگ به منزله قرمز ملایم، معرف عواطفی است که ملایمت و عطوفت را نشان می ­دهد.

سیاه: به منزله نفی رنگ محسوب می­ شود و استفاده مفرط از آن مبین غمگینی و ناامیدی است. بکار بستن محدود آن و کشیدن لکه­ های سیاه نشان دهنده اضطراب است. به طور کلی رنگ سیاه در برگیرنده مفاهیم نفی، اضطراب، مرگ و ناامیدی است.

خاکستری یا دودی: در تفسیر رنگ در نقاشی کودکان این رنگ یک رنگ خنثی است و چیزی را در سطح عمل یا احساس بیان نمی­ کند. اگر کودک از رنگ آمیزی خاکستری به صورت گسترده استفاده کند می­توان فرض کرد که وی در بیان احساسات با مشکلاتی مواجه است. بر اساس بررسی چندین نقاشی متوالی امکان تعیین دقیق ­تر وضعیت کودک وجود خواهد داشت.

در روانشناسی رنگ در نقاشی کودکان معنای رمزی رنگها توسط بسیاری از مؤلفان در تحلیل نقاشی کودکان مورد بررسی قرار گرفته است و در حد خطوط کلی می­ توان گفت که غلبه رنگهای گرم (قرمز، پرتقالی، زرد، صورتی) منعکس کننده گرایش به برونگری، جستجو تماس و مبادله است در حالی که بکار بستن رنگهای سرد (آبی، سبز، خاکستری، سیاه) گرایش به درونگری، فاصله جویی یا کمرویی را نشان می­دهد. فقدان رنگ در نقاشی مبین خلاء عاطفی با ناتوانی در برونریزی عاطفی است. فضای سفید نقاشی مبین نگفتنی ­ها، سکوت و رویا پردازی است. بنابراین گستردگی نواحی سفید نشان دهنده اهمیت زندگی درونی، گرایش به خیال پردازی و یا مشکلات فرد در تسلط بر واقعیت هستند اما باید سن کودک در نظر گرفته شده و تفسیر با احتیاط توأم گردد. بالعکس هنگامی که تمامی نقاشی از رنگ پوشیده شده است و هیچ ناحیه سفیدی دیده نمی ­شود می ­توان فرض کرد که کودک به صورت تام و تمام تابع عوامل محیط و دارای واکنش های بلافاصله و لحظه­ ای است. شدت و گستره پر کردن صفحه با دوره­ های تحول نیز مرتبط است. پر کردن نظامدار صفحه کاغذ بر اساس ترسیم عناصری مانند باران، برف، لکه ­های مختلف می­ تواند دارای اثری اطمینان بخش باشد. بدین معنا که فرد می­ کوشد تا مجموعه فضا را با از بین بردن خلاء که شامل فقدان، نیستی یا لایتناهی است در اختیار گیرد و احساس مهار کردن جهان را به دست آورد. افراط در بکار بستن این شیوه مبین تنش یا اضطرابی است که باید بر اساس بررسی­ های گسترده­ تر به علت آن پی برده شود.

 

شکل ها در نقاشی کودکان

علاوه بر روانشناسی رنگ در نقاشی کودکان، در تحلیل نقاشی کودکان شکل ها هم دارای مفهوم خودشان هستند. با شناخت حدودی تفکرات کودک از خلق شکل های مختلف در نقاشی هایش، می توانیم با او ارتباط بهتری برقرار کنیم. در واقع نقاشی های کودکان آنچه را که درون ذهن کودک می گذرد لو می دهد. اگر شما کمی مهارت داشته باشید می توانید از روی شکل نقاشی کودک تان به شخصیت کودکان پی ببرید.

تحلیل نقاشی ادمک کودکان

 کودک وقتی شکل آدمی را می کشد، قبل از هر چیز شکل خود و یا درکی را که از بدن و تمایلاتش دارد، بیان می کند. در واقع بین بعضی خطوط آدمک نقاشی شده و خصوصیات روانی و جسمی کودکی که آن را کشیده، ارتباط های معناداری وجود دارد. اگر آدمک در مجموع هماهنگ باشد، احتمال بسیاری وجود دارد که کودک کاملاً با بدنش سازگار باشد. اگر برعکس آدمک مثلاً در اندازه ای خیلی کوچک و یا در گوشه ای از کاغذ کشیده شده باشد به معنای این است که کودک اعتماد به نفس کمی دارد و خود را کم ارزش و از دیگران پایین تر می داند. اگر این کم بها دادن به خود، در چندین نقاشی کودک ادامه پیدا کرده باشد، نشانگر خجالتی بودن اوست.

در نقاشی فقدان دست و بازو نیز علامت کم بها دادن به خود و عدم امنیت است. زیرا دست و بازو که در نقاشی کشیده نشده اند، همان وسایلی هستند که امکان عمل در محیط پیرامون کودک را برای او فراهم می آورند.

 کودکانی که خود را بالاتر از بقیه می دانند، آدمک هایی با اندازه بزرگ رسم می کنند. این نوع نقاشی مخصوص کودکانی است که اختلال دماغی دارند و یا بطور معمول کودکانی هستند زود رنج و حساس که همیشه فکر می کنند مورد ظلم و ستم قرار گرفته اند.

روانشناسی نقاشی کودکان وجود این نوع آدمک های بزرگ را نشانه قضاوت هایشان آشتی ناپذیر و سخت کودک می داند. بنابراین شکل ساده یک آدمک خواه تنها و یا در میان مجموعه ای از چیزهای دیگر بیان کننده مشخصات جالبی از شخصیت کودک است. در این گونه نقاشیها، کودک خود را با آدمکی که نقاشی کرده، شبیه می داند.

 در زیر به طور اجمالی نمادهای اصلی اندامها را نام می بریم

 سر: معرف مرکز شخصیت و قدرت فکری و هوشی و عامل اصلی کنترل فشارهای درونی است. کودکان همیشه سرهای بزرگ ترسیم می کنند ولی اگر سر زیاد بزرگ باشد، نشانگر آن است که کودک افکار پیچیده ای دارد.

 صورت : چون بسیار اهمیت دارد اغلب تنها کشیده می شود. کودکان پرخاشگر جزییات آن را به حد اغراق آمیزی بزرگ ترسیم می کنند، در حالیکه کودکان خجالتی، جزییات را از نظر می اندازند و فقط دایره صورت را ترسیم می کنند و به ندرت صورت را از نیمرخ می کشند.

 دهان و دندان ها: ممکن است معنی نیاز به مواد خوراکی را نمایان سازد و هم به معنی پرخاشگری باشد. لبها که بسته باشند، نشان دهنده تنش و فشار است و چانه، نماد قدرت مردانگی است.

 چشمها : دنیای درون نقاش و اجتماعی بودن او را نشان می دهند. کودکان خردسال چشمها را با حالت های درنده و وحشی می کشند.

 دستها و بازوها : در دوران اولیه زندگی کودک برای شناخت محیط اطراف زیاد به کار می رود، در مرحله بعدی به عنوان پیشرفت من و سازگاری اجتماعی به کار می آید. کودکان ضعیف و درون گرا اغلب برای آدمک پا نمی گذارند و یا او را به حالت نشسته نقاشی می کنند.

 بالا تنه : اگر باریک و لاغر کشیده شود مشخص کننده این است که کودک از اندام خود ناراضی است و یا از چاق شدن و بزرگ شدن می ترسد، در مواردی دیگر، بالاتنه لاغر ممکن است نشان دهنده ضعف جسمانی واقعی باشد.

 سایه زدن : در بعضی قسمت های بدن همیشه نشانه آن است که مسایل و مشکلاتی در قسمت های سایه زده وجود دارد.

در نظر داشته باشید مطالب و تحلیل های عنوان شده در این مطلب برای نقاشی کودکان، صرف نتیجه پژوهش های علمی بوده که لزوما قابل تعمیم به همه نقاشی ها و شخصیت کودکان نیست

نشان دادن حرکت در نقاشی معرف تقویت هوش کودک است، ولی نقاشی هایی که در آن پیکر انسان نمایانده می شود، دارای معنی عاطفی نیز هست و امنیت و سازگاری اجتماعی کودکان را نشان می دهد. مطلب قبلی در سایت فرفرک به طور مفصل به این موضوع پرداخت.
پیکرهای صاف و خشک معمولاً توسط کوچکترها یا بچه های خجالتی و پرخاشگر که برای ارتباط با دیگران با مشکل روبرو می شوند، کشیده می شود. بچه های محزون، وضعیت آدمک ها را کاملاً دقیق می کشند و تناسب اندام های مختلف را کاملاً رعایت می کنند. کودکانی که دارای تخیلات پرحاصلی هستند و توجه زیادی به بدن خود دارند، اندام های مختلف آدمک را به حالتی زنده و شاد ترسیم می کنند.

تحلیل نقاشی های کودکان که در آن  فرد مورد نظر در حال انجام کاری است، اغلب قسمتی از بدن که آن کار را انجام می دهد، بیشتر مورد توجه کودک واقع می شود و دیگر قسمت ها کم اهمیت نشان داده می شود.

نقاشی گروهی از بچه های هم سن و سال

یکی از انواع نقاشی های آدمک جهت بررسی شخصیت و سازگاری کودک تصویری است که کودک از خود و کودکان هم سن و سال خود باهم می کشد. بیشتر اوقات، گروه بچه ها در حال بازی کردن نشان داده می شوند. زمانی که کودک این نوع نقاشی را می کشد، خواهی نخواهی موقعیت واقعی خود و نیز ارتباط خود با دیگران را در گروه مشخص می کند. اگر کودک در میان گروه و یا در دایره ای کشیده شده باشد، معانی مختلفی پیدا می کند. ناسازگارها اغلب در محدوده خارجی گروه و یا به طور تنها کشیده می شوند. برای تشویق کودکان به این نوع نقاشی می توان به آنها گفت به همبازی هایی که دوست داری با آنها بازی کنی فکر کن و شکل همه را در حال بازی کردن بکش.

خواب و رویا در نقاشی کودکان

کودکی که شخصی را در حال انجام کاری و یا در محیط خاصی رسم می کند، در واقع به نوعی تمایلات خود را ارضاء می کند و یا موقعیت هایی را که باعث هراس او شده، به صورت نقاشی بیرون می ریزد. کودک خودش نمی داند که تمایلات و ترسهایش را بدین وسیله بیرون می ریزد، ولی او درست مانند مواقعی که بازی می کند، با تصور موقعیت های تعارضی خود، در واقع مشکل خود را از فشار درونی و عاطفی آزاد می کند.

کودک در نقاشی هایش به طور دلخواه و اختیاری با روشی خاص و شگفت انگیز چیزهایی را در نقاشی های خود نشان می دهد که دوست دارد یا مورد علاقه اوست و یا از آن می ترسد، ولی غالباً وقتی دلهره او زیاد باشد یا هنگامی که احساس گناه کند از شخصیت های حکایت ها و قصه هایی که می شناسد استفاده می کند ـ مثلاً کشیدن شکل پادشاه به عنوان پدر مطلوب، ملکه به عنوان مادر مطلوب، جادوگر به عنوان مادر بد، شاهزاده خودش و شخصیت های دیگری مثل فضانورد و کارآگاه و دزد و …  .

بهترین وسیله برای روانشناسی رنگ در نقاشی کودکان و  شناخت نمادها این است که از او بخواهیم خواب و رویایی را به صورت نقاشی بکشد و سپس آنرا توضیح دهد. این کار را کودک به راحتی انجام می دهد، زیرا مسأله مربوط به خواب و رؤیاست و کودک خود را مسئول نمی داند. نقاشی خواب و رؤیا ممکن است ترسها و تمایلات کودک را ظاهر سازد. مثلاً تمایل به قدرت که سرچشمه آن در احساسات خود کوچک بینی کودک نسبت به بزرگترهاست، با خواب و رویا به راحتی بیان می شود.

منبع: https://article.tebyan.net

www.saat24.news

گروه آموزش فرفرک

View Comments

Recent Posts

رشد ذهنی کودک: این رشد مهم را بشناسید

رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که توانایی‌های ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…

3 سال ago

بازی شناختی: اهمیت و تاثیر آن بر یادگیری کودکان

بازی شناختی انواعی از بازی‌ها است که با توجه به ویژگی‌ها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…

3 سال ago

تب کودک: 10 علت رایج و راه‌های درمان آن

تب کودک یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…

3 سال ago

جیغ زدن کودک: دلایل و 6 راهکار برای والدین

دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغه‌های اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…

3 سال ago

پرخاشگری کودکان: با 5 دلیل اصلی آشنا شوید

پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…

3 سال ago

انتخاب مهد کودک: 7 گام برای انتخاب بهترین

انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…

3 سال ago