رشد کودک

مهارت های شناختی کودکان: چرا فرزندتان به آن احتیاج دارد؟!

کودکی، دوران رشد سریع است. مغز می تواند تمام تجربه هایی که کودک پشت سر می گذارد را جذب کند، منفی یا مثبت. فعالیت ها و تجربه هایی که کودکان در دوران کودکی دارند به رشد مغز کمک می کند. فعالیت های جسمی و ذهنی  ارتباطات عصبی را تقویت می کنند. زبان گفتاری، مهارت ها و شناخت ها پیچیده تر و عملی تر می شوند و تبادل میان کودک و محیط زندگی تاثیر بزرگی روی رشد مغز او دارد. همه اینها مربوط به مهارت های شناختی است. ما والدین هم خیلی وقت ها با خرید یک اسباب بازی مناسب، یا یک فعالیت ورزشی ساده می توانیم بهرشد این مهارت کمک کنیم. بیایید در باره مهارت های شناختی کودکان بیشتر بدانیم:

مهارت های شناختی چیست

مهارتهای شناختی توانایی روانی است که با روند رشد فیزیکی همراه است و به ما اجازه می دهد اطلاعات مختلف را پردازش کنیم. به عبارت دیگر توانایی تفکر و استدلال، صحبت کردن، به خاطر سپردن، سازماندهی کردن، درک و فهمیدن، بخشی از آن است که در طول دوران کودکی پرورش پیدا می کند. (درباره بازی شناختی ، در مجله فرفرک جداگانه صحبت کردیم.)

رشد مهارت های شناختی

از 2 سالگی به بعد مهارت های شناختی کودکان به طرز شگفت انگیزی رشد می کند. کودک قادر می شود به شکلی پیچیده فکر کند، می تواند از سمبل ها برای معرفی ذهنی اشیا که به شکل عینی حضور ندارند استفاده کند، سعی می کند محتویات ذهنی خود را به اشکال مختلف بیان کند، می تواند فکر کند و ایده هایی در سر داشته باشد. رشد مهارت های شناختی کودکان بستگی زیادی به رشد زبان گفتاری دارد. در حقیقت کلمات، سمبلی برای  معرفی یک شی واقعی (مثل: میز)، حیوان (مثل گربه)، عمل (مثل پریدن) یا ویژگی (مثل چاق) است. همراهی کسب زبان گفتاری با کسب مفاهیم و تصاویر ذهنی به کودک اجازه می دهد تصویر اشیا را در حافظه ی خود نگه دارد و با کمک زبان گفتاری در مورد آنها صحبت کند. بوسیله رشد مهارت های شناختی کودک فکر کردن را یاد می گیرد یعنی مفاهیم ذهنی را می سازد ، مقایسه می کند، طبقه بندی می کند، نتیجه گیری می کند، ارزیابی می کند و …

مطلب پیشنهادی: برای پرورش مهارت گفتاری و کلامی بچه ها این بازی را انجام دهید

رشد عملی و اجرایی

از 3 سالگی کودکان می توانند مشکلات را حل کنند و و چیزها را دوباره و کامل تریاد بگیرند که همه اینها به لطف رشد مهارت های شناختی در سطح بالاتر است که مرحله عملکردی و اجرایی نام گرفته. عملکرد اجرایی یعنی نظم دادن به حافظه، توجه، تمرکز و رفتارها. در این نوع مهارت های شناختی کودک می تواند اطلاعاتی که از قبل در حافظه خود ضبط کرده است را به خاطر بیاورد و توجه خود را روی جنبه هایی که مناسب می داند متمرکز کند و به شکلی متفاوت از آنچه انتظار داریم عکس العمل نشان دهد. در این مرحله همچنین  یاد می گیرد توجه و رفتارهایش را هدفمندتر کند. با این حال کودکان کم سن هنوز در مدیریت هیجانات، رفتارها و عملکرد خود ناتوانند و اگر بیش از این از کودک انتظار داشته باشید هم شما و هم فرزندتان سرخورده خواهید شد. اما می توان محیط را به شکلی آماده کرد که کودک بتواند کنترل هیجاناتش را یاد بگیرد مثلا کودکان نیاز به دویدن، پریدن، بالا رفتن، دستکاری کردن و… دارند و باید به جای آنکه از او بخواهیم مدت زمان طولانی فقط بنشیند، محیطی فراهم آوریم که بتواند مهارتهای حرکتی خود را تمرین کند زیرا هم فرصت تحرک پیدا می کند و هم می تواند احساس جسمی خوبی داشته باشد. باید توجه داشت رشد توانایی کودک برای کنترل هیجاناتش مثلا هنگام غذا خوردن یا آموزش  بستگی به رشد مغز او دارد و وقتی این موضوع مهم را در نظر نداشته باشید ممکن است رفتارهایی نابسنده و نامناسب داشته باشید.

چگونه به رشد مهارتهای شناختی فرزندتان کمک کنید

اهداف اصلی رشد شناختی کودکان 2 سال به بالا عبارتند از :

1- آشنا ساختن کودک با مهارتهای شناختی

  • مشاهده
  • مقایسه
  • مرتب سازی
  • طبقه بندی
  • سری کردن
  • ارزیابی کردن
  • نتیجه گیری
  • حل مسئله
  • تصمیم گیری

2- پشتیبانی رشد درک نسبت به زمینه های مختلف شناختی

  • شناخت کودک از بدن خود
  • دنیایی که او را احاطه کرده
  • فضایی که در آن زندگی می کند
  • آشنایی با زمان و گذشت زمان

3- تقویت رفتارهایی که  مطلوب و مناسب رشد او می باشد

خوشبختانه امروزه ابزار و تجهیزات متعدد و مناسبی برای کمک به رشد مهارتهای متفاوت کودکان وجود دارد که والدین و مربیان می توانند از آنها بهره بگیرند. مثل اسباب بازی ها و ابزارهای مختلف و متعددی که برای رسیدن به اهداف ذکر شده طراحی شده اند.

در همین راستا، فرفرک تلاش کرده برای تمام کالاهایی که به رشد شناختی کودکان کمک می کند در رابطه با کاربرد و مهارتی که کودک می تواند کسب کند توضیحات دقیق و مفید ارایه کند تا والدین با اطلاعات بیشتر و آسودگی خاطر اسباب بازی مورد نظر را انتخاب کنند.

شما چقدر درباره مهارت های شناختی کودکان می دانید؟ برای پرورش این مهارت چه پیشنهادی دارید؟ تجربه و دیدگاه خود را با ما از طریق بخش نظرات در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید

منبع: www.sante-medec

لیلا خیابانی

Recent Posts

رشد ذهنی کودک: این رشد مهم را بشناسید

رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که توانایی‌های ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…

3 سال ago

بازی شناختی: اهمیت و تاثیر آن بر یادگیری کودکان

بازی شناختی انواعی از بازی‌ها است که با توجه به ویژگی‌ها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…

3 سال ago

تب کودک: 10 علت رایج و راه‌های درمان آن

تب کودک یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…

3 سال ago

جیغ زدن کودک: دلایل و 6 راهکار برای والدین

دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغه‌های اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…

3 سال ago

پرخاشگری کودکان: با 5 دلیل اصلی آشنا شوید

پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…

3 سال ago

انتخاب مهد کودک: 7 گام برای انتخاب بهترین

انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…

3 سال ago