رشد کودک

چگونه مهارت های اجتماعی را به فرزندمان یاد دهیم

تعریف مهارت های اجتماعی عبارت است از “مجموعه ای از مهارت ها که به فرد اجازه می دهد با اجتماع سازگار شود و به عنوان فردی اجتماعی شناخته شود”. این مهارت ها اجازه می دهند تا افراد بتوانند مشاهده کنند، پیام های دیگران را بفهمند و به خواسته های خود و دیگران از طریق ارتباط کلامی و غیر کلامی پاسخ دهند.”به عبارت دیگر رشد اجتماعی به معنی توانایی برقراری ارتباطات هماهنگ و مثبت با دیگران است. یعنی  انتقال هیجان ها به شکل قابل قبول اجتماعی، در نظر گرفتن نقطه نظرات دیگران قبل از عمل، حل مشکلات و همکاری و مشارکت در زندگی اجتماعی.

مهارت های یاد شده از بدو تولد وجود ندارند اما یادگیری آنها خیلی زود از طریق تماس با افرادی که کودکان را احاطه کرده اند شروع می شود. از یک ماهگی کودک با لبخند زدن به پدر و مادر خود و نگاه دیگران، نشان دادن هیجان نسبت به  صداهای والدین، آرامش در کنار چهره های آشنا و نگاه کردن به چشمان دیگران عکس العمل های اجتماعی از خود نشان می دهد. بنابراین از همان یک ماهگی کودکان از طریق مشاهده و تقلید رفتارهای اجتماعی را الگو می گیرند.

مهارت های اجتماعی

هنگامی که کودکان به سن رفتن به مهد کودک یا کودکستان قرار می گیرند چه چیزهایی باید یاد گرفته باشند؟ آیا آشنایی با چند حرف یا شمردن مهمتر است یا اینکه بداند چطور به توالت برود یا بلد باشد لباس هایش را بپوشد؟

به طور قطع یادگیری همه ی این آموزه ها لازم است زیرا برای رفتن به مدرسه فرزند شما باید به غیر از مهارت های حرکتی، گفتاری و عاطفی، مهارت های شناختی (درک مفاهیم و …) و مهارت های اجتماعی (برقراری ارتباط با دیگری) را نیز همزمان کسب کرده باشد.

آموختن زندگی کردن، برقراری ارتباط و همکاری کردن با دیگران به اندازه کسب مهارت های شناختی (یادگیری مفاهیم ریاضی، نوشتن و خواندن و درک محیط پیرامون) اهمیت دارد. هنگامی که فرزند شما دوستانی پیدا می کند و با آنها بازی می کند در حقیقت در حال تقویت فعالیت های گروهی است که بعدها انگیزه رفتن به مدرسه و پذیرش آن را می دهد. به همین دلیل یکی از نقش های کسب مهارت های اجتماعی موفق شدن در مدرسه است.

برای سازگاری و هماهنگی با اجتماع کودکان باید از همان سنین کودکی بلد باشند :

  • نیازها و هیجانات خود را بوسیله کلمات بیان کنند
  • منتظر نوبت، حرف زدن و بازی کردن باشند
  • برای انجام فعالیت با کودک دیگر ارتباط برقرار کند
  • دیگری را در نظر بگیرد
  • تقسیم کند
  • بتواند به تنهایی لباس بپوشد، وسایلش را مرتب کند، فعالیتی که دوست دارد را انتخاب کند و به تنهایی به توالت برود

چگونه فرزند خود را آماده کنیم

از آنجا که اشتیاق به یادگیری از خانواده شروع می شود به عنوان پدر و مادر می توانید با تاکید بر اهمیت مهارت های اجتماعی و آسان کردن ارتباطات با دیگران به فرزند خود کمک کنید.

  • در خانه، کمک متقابل را در اولویت قرار دهید مثلا از فرزندانتان  بخواهید سفره غذا را با هم بچینند. اگر فقط یک فرزند دارید یادگیری کمک متقابل می تواند مثلا در پارک و با دوستانش انجام شود در آنجا می توانید از او بخواهید به دوستانش کمک کند و وسایل بازی را قبل از رفتن از پارک جمع کند.
  • از فرزند خود درباره  کسانی که در طول روز با آنها بازی کرده پرسش کنید  و در مورد ویژگی های مثبتی که در رفتار دوستانش میبیند با او صحبت کنید.
  • در بازی های نمایشی می توانید به کمک عروسک ها با شخصیت های مختلف موضوع کمک متقابل را طرح و چالش هایی مطرح کنید که در آن راه حل کمک متقابل است.
  • اگر در میان اطرافیان کودکانی وجود دارند که می توانید آنها را به خانه دعوت کنید چند فعالیت کوچک را برنامه ریزی کنید که کمک متقابل در آنها وجود داشته باشد مثل مرتب کردن اسباب بازی ها، چیدن سفره غذا توسط آنها (حواستان باشد زیاده روی نکنید).

شما برای اجتماعی شدن کودکان چه پیشنهادی دارید؟ آیا تا به حال راه کارهای ارائه شده را امتحان کرده اید؟ تجربه و دیدگاه خود را با ما از طریق بخش نظرات در پایین همین صفحه به اشتراک بگذارید:

​منبع : www.naitreetgrandir.com

لیلا خیابانی

Recent Posts

رشد ذهنی کودک: این رشد مهم را بشناسید

رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که توانایی‌های ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…

3 سال ago

بازی شناختی: اهمیت و تاثیر آن بر یادگیری کودکان

بازی شناختی انواعی از بازی‌ها است که با توجه به ویژگی‌ها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…

3 سال ago

تب کودک: 10 علت رایج و راه‌های درمان آن

تب کودک یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…

3 سال ago

جیغ زدن کودک: دلایل و 6 راهکار برای والدین

دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغه‌های اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…

3 سال ago

پرخاشگری کودکان: با 5 دلیل اصلی آشنا شوید

پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…

3 سال ago

انتخاب مهد کودک: 7 گام برای انتخاب بهترین

انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…

3 سال ago