برای برخی از کودکان، موقعیت ها و تعامل های اجتماعی ترساننده است و هنگامی که این کودکان در تماس با کودکان جدید قرار می گیرند، احساس راحتی نمی کنند.
گرچه اقلیتی از این کودکان ممکن است دچار مشکل عاطفی باشند، اغلب این کودکان به طور طبیعی انزواجو هستند و در خو گرفتن نسبت به موقعیت های جدید به کندی عمل می کنند.
اغلب کودکان خجالتی پس از اینکه دوره ابتدایی تطبیق یافتن با موقعیت جدید را طی می کنند، می توانند رابطه برقرار کنند و در یک موقعیت اجتماعی عمل کنند.
اما اگر پس از این دوره آشنایی تدریجی اولیه، باز هم کودک در ایجاد و حفظ رابطه دچار اشکال بود، باید توجه بیشتری به او کرد. نهایتا بسیاری (و شاید اغلب) کودکانی که خجالتی هستند، می آموزند که بر این گرایششان غلبه کنند.
کودکان که قبلا تجربه طرد شدن را داشته باشند، بیشتر خجالتی می شوند. مثال هایی از طرد شدن کودکان می تواند موارد زیر باشد:
در مقابل، کودکان رهاشده به طور آشکار طرد نمی شوند یا به حاشیه رانده نمی شوند، اما اغلب صرفا به امان خدا رها می شوند، فراموش می شوند، در گروه های کودکان پذیرفته نمی شوند و آخرین نفری هستند که برای یک تیم برداشته می شوند. این کودکان ممکن است تنها و انزواجو شناخته شوند، اما ممکن است منفعل باشند و از انزوای شان ناراحت باشند.
برخی دیگر از این کودکان ممکن است واقعا ترجیح دهند که تنها باشند. این گروه ممکن است به وسیله دیگر کودکان مورداحترام و تحسین باشند، اما به سادگی در انجام فعالیت های انفرادی یا گذراندن وقت با والدین، خواهر و برادر، سایر بزرگسالان یا حتی حیوانات خانگی احساس راحتی بیشتری می کنند.
رابطه موفق با همسالان به داشتن مهارت های گوناگون و شیوه های خاص تعامل با دیگران نیاز دارد. والدین باید این مهارت ها را به کودکان شان بیاموزند و به آنها کمک کنند که بر آنها مسلط شوند و خودشان الگوی کودکان باشند.
عشقی که به فرزند خود می دهید مشروط به انجام کاری یا رفتاری از طرف او نیست، این را به فرزندتان نشان دهید. صبور باشید و او را تشویق کنید با دیگران ارتباط برقرار کند. مطمئن باشید به لطف عشق و حمایت شما نسبت به او کم کم موفق می شوید او را ازلاک خود بیرون بیاورید. اما به خاطر داشته باشید احترام گذاشتن به ریتم پیشرفت او ضروری و اساسی است چون با تحت فشار قرار دادن او نتیجه برعکس بدست خواهد آمد.
کودکان خجالتی عموما از قضاوت شدن و پذیرفته نشدن می ترسند. کمک کنید به تدریج صحبت کردن را مثلا هنگام غذا خوردن و در حضور افراد خانواده شروع کند و در مورد روزی که گذرانده حرف بزند زیرا پدر، مادر، خواهر و برادر افراد غیر صمیمی نیستند. بعد می تواند در رستوران خودش به تنهایی غذایش را سفارش دهد، یا به سوالات پزشک خودش جواب دهد و بلاخره زمانی می رسد که فرزندتان شما را با پذیرفتن دعوت دوستانش برای بازی یا رفتن به جشن تولد، متعجب و خوشحال خواهد کرد و بعد موفقیت پشت موفقیت! فرزندتان اعتماد به نفس بدست خواهد آورد و نگرانی اش پایان خواهد یافت.
موسیقی، نمایش، ورزش های رزمی، نقاشی و مجسمه سازی فعالیت هایی هستند که به فرزند خجالتی شما اجازه می دهد از خودش خارج شود. به او کمک کنید فعالیتی را که با آن احساس راحتی بیشتر دارد پیدا کند.
تنفس عمیق، تمدد اعصاب و یوگا می توانند به فرزند شما در مدیریت موقعیت ها و نگرانی ها کمک کند و در فعالیت های روزانه اش جا داشته باشند. مثلا صبح هنگام بیدار شدن تمرین کردن در اتومبیل، در پارک، در سالن خانه و یا در اتاق فرزندتان قبل از خواب. اگر شما هم تمرین ها را با فرزند خود انجام دهید به طور حتم تداوم و تاثیر بیشتری را مشاهده خواهید کرد.
برای فردی که دچار بیماری قند شده چیزی بدتر از این نیست که به او یاد آوری کنیم نمیتواند خوراکی مورد علاقه اش را بخورد. همین موضوع در مورد فرزند خجالتی شما هم صدق می کند، چون خودش می داند که خجالتی ست. به جای تنگ کردن مسیر و یاد آوری آن چه گفتاری و یا در رفتاراو بوده، پیشرفت های او را تحسین کنید حتی اگر کوچک یا کند باشد مثلا : “توی پارک که بودیم شجاعت به خرج دادی و از دختر کوچولو اسمش رو پرسیدی، آفرین!”
اگر با همه تلاش تان برای رفع خجالتی بودن فرزندتان هنوز به نتیجه ای نرسیده اید با متخصص مشورت کنید، او به فرزند شما کمک خواهد کرد ریشه ی مشکلش را پیدا و بر آن غلبه کند. نباید اجازه دهید این موقعیت به تدریج، زندگی اجتماعی، عاطفی و حرفه ای او را تا مرحله ناتوانی پیش ببرد.
آیا فرزند شما هم خجالتی است؟ شما برای مواجه با خجالت کودکان چه پیشنهادی دارید؟ از طریق بخش نظرات در پایین همین مقاله شما هم تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید:
رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که تواناییهای ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…
بازی شناختی انواعی از بازیها است که با توجه به ویژگیها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…
تب کودک یکی از رایجترین بیماریها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…
دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغههای اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…
پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…
انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغههای اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…