اختلالات رفتاری

برای کودکی که معلولیت دارد چه اسباب بازی ای انتخاب کنیم؟

ناشنوایی، مشکل بینایی نقص در حرکت و… اختلال هرچه باشد، کودکانی که معلولیت دارند مانند کودکان دیگر با بازی کردن بزرگ می شوند و یاد می گیرند و برای آنها هم باید اسباب بازی های مناسب در نظر گرفت. سخت است بدانیم برای فرزندمان چه اسباب بازی هایی مناسب است و وقتی فرزندمان دچار اختلال است ممکن است سخت تر هم شود. در حقیقت خرید اسباب بازی مفید و جذابی برای آنها بدون آنکه اختلال و ضعف های او را یادآوری کند، آسان نیست. مهم است که فرزندتان بتواند با  اسباب بازی آنطور که می خواهد بازی کند و اگر نتواند، اسباب بازی دیگر فایده خود را از دست می دهد. بنابراین لحظات بازی و بازیگوشی کردن برای رشد کودکان ضروری است. از ورای عروسک ها و اسباب بازی های مختلف کودکان بدن و دنیایی که در آن زندگی می کنند را کشف می کنند و این برای کودکانی که معلولیت دارند نیز صادق است. آنها  به روش خودشان حواس پنجگانه را کشف می کنند و به دنبال این هستند که اختلال خود را جبران کنند بخصوص هنگام بازی.

اسباب بازی با چه ویژگی هایی برای کودکان معلول مناسب است؟

رنگ های جذاب، تنوع، سهولت در نگاه داشتن در دست، تعاملی، دارای محتوا برای لمس کردنو…. همه اینها برای تحریک حواس کودکان در نظر گرفته شده. البته توجه داشته باشید اسباب بازی هایی که این ویژگی ها را دارند فقط مخصوص کودکانی که دچار معلولیت هستند نیست، همه بچه ها می توانند از آنها بهره ببرند.

اسباب بازی های سنتی چه کمکی می کنند؟

معلولیت فرزند شما نباید مانع استفاده از اسباب بازی های سنتی شود، بسیاری از آنها می تواند به درد فرزندتان بخورد به شرط آنکه نکات ایمنی را در نظر بگیرید یعنی اول از همه دارای استاندارهایی باشد که برای هر اسباب بازی لازم است. سپس اسباب بازی ای انتخاب کنید که با اختلال فرزند شما هماهنگ باشد. لازم نیست همیشه به سن مناسبی که روی جعبه نوشته شده توجه کنید زیرا با توانایی های کودکان دچار اختلال هماهنگ نیست. فرزند شما با آهنگ مخصوص خودش رشد می کند و برایش چیزی مهم است که برای یادگیری و پیشرفت در آن تلاش می کند مثل راه رفتن، حرف زدن، حرکات ظریف دست و… . با توجه به این موضوع  می توانید اسباب بازی ای انتخاب کنید که در آن لحظه پاسخگوی نیازهای او باشد. حواستان باشد در دام تندروی در بازآموزی نیفتید بخصوص اگر فرزندتان تحت نظر درمانگر است چون شما نه کاردرمان و نه گفتار درمان بلکه پدر و مادر فرزندتان هستید. در بازی مقوله لذت بردن  و تعامل حرف اول را می زند. اگر در انتخاب اسباب بازی دچار تردید هستید می توانید یکی را که مطمئن هستید برایش ارزش دارد انتخاب کنید تا بتواند همیشه آن را به همراه داشته باشد.

انتخاب اسباب بازی بر اساس نوع معلولیت

بسیار مهم است اسباب بازی ای برای فرزندتان انتخاب کنید که او را با مشکل رو به رو نکند و بر اساس اختلالی که دارد باشد.

  • مشکلات مربوط به حرکات دست

اگر فرزندتان در استفاده از دستهایش ضعیف عمل می کند یا انگشتانش سفت و بدون انعطاف هستند، باید کنجکاوی او را برانگیخت.  اسباب بازی هایی را در اولویت قرار دهید که بتواند به آسانی در دست بگیرد و دستکاری کند تا از بازی کردن با دست هایش لذت ببرد. اسباب بازی های لگو و ساختنی، پازل های کودکانه  و اسباب بازی هایی که بتواند آنها را دستکاری کند کاملا مناسب هستند. به تهیه کتاب های پارچه ای یا اسباب بازی هایی با جنس و بافت های متفاوت نیز فکر کنید، فرزندتان از لمس بافت های نرم و جدید آنها لذت خواهد برد.

  • اختلال شنوایی

اگر فرزندتان ضعف شنوایی دارد اسباب بازی هایی انتخاب کنید که دارای صداهای آهنگین متفاوت باشد. برای آنها تحریک حس بینایی و لامسه به اندازه شنوایی ضروری است. به تدریج حس چشایی او را نیز تقویت کنید.

  • اختلال بینایی

کودکان محروم از بینایی نیاز بیشتری به اعتماد دارند. اسباب بازی هایی انتخاب کنید که برای لمس کردن مناسب باشند و صداهایی آرامش بخش تولید کنند تا به آنها اطمینان خاطر بدهد. توجه داشته باشید برای کودکان محروم از بینایی تعامل و گفتگو هنگام بازی اولویت و ضرورت خاصی دارد. قبل از شروع بازی اجازه دهید اسباب بازی را لمس کند و او را تشویق به بازی با آن کنید.

  • مشکل برقراری ارتباط

اگر فرزند شما در بیان خود و  برقراری ارتباط با اطرافیان مشکل دارد اسباب بازی هایی را انتخاب کنید که تمرکز آنها روی ارتباط و تعامل است. اسباب بازی های آهنگین که باید کلمات را با آنها تکرار کرد به فرزندتان کمک می کند با کلمات آشنا شود و برایش غریبه نباشند. پازل هایی که مربوط به کلمات می شوند نیز در این زمینه به کودکان کمک می کند.. اسباب بازی هایی که میکروفون دارند و می توان صدا ضبط کرد یا عروسک های سخنگو و اسباب بازی هایی که کودک بتواند با آنها تعامل داشته باشد سرگرم کننده و مناسب هستند.

  • اختلالات ذهنی بدنی

اختلالات ذهنی – بدنی اختلالاتی هستند که کودک هم در حرکت و عمل  و هم در ارتباط با دیگری دچار مشکل است. تعداد زیادی اسباب بازی وجود دارد که به کودکان دچار این اختلال کمک می کند تا در مورد بدن خودشان آگاهی پیدا کنند و در ضمن سرگرم کردن کودک حرکات خود را تقویت کنند. بازی با اسباب بازی های هل دادنی ، کشیدنی، انواع توپ ها تمرین خوبی برای پرورش حرکات آنها ست.

مطلب پیشنهادی: اختلال طیف اوتیسم و نشانه‌های آن

منبع: http://www.parents.fr/bebe/eveil-et-developpement/les-jouets-pour-enfants-handicapes-78833

لیلا خیابانی

Recent Posts

رشد ذهنی کودک: این رشد مهم را بشناسید

رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که توانایی‌های ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…

3 سال ago

بازی شناختی: اهمیت و تاثیر آن بر یادگیری کودکان

بازی شناختی انواعی از بازی‌ها است که با توجه به ویژگی‌ها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…

3 سال ago

تب کودک: 10 علت رایج و راه‌های درمان آن

تب کودک یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…

3 سال ago

جیغ زدن کودک: دلایل و 6 راهکار برای والدین

دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغه‌های اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…

3 سال ago

پرخاشگری کودکان: با 5 دلیل اصلی آشنا شوید

پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…

3 سال ago

انتخاب مهد کودک: 7 گام برای انتخاب بهترین

انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…

3 سال ago