هوش کودک

چه رازی در علاقه کودکان به تکرار کردن نهفته است؟

همه می دانند کودکان تکرار کردن را دوست دارند و مثلا بازی مشخصی را بارها و بارها انجام می دهند یا می خواهند کتابی را که به دفعات برایشان خوانده ایم دوباره بخوانیم یا فیلمی را  بدون وقفه نگاه می کنند، اگر تکرار این کارها شما را دچار کلافگی یا تعجب می کند، فرزندتان آن ها را به گونه ی دیگری می بیند! فقط کافی است هنگامی که برای هزارمین بار فیلم مورد علاقه اش را نگاه می کند او را مشاهده کنید حتما متوجه لذتی که برای هزارمین بار در چشمان او پدیدار می شود خواهید شد. اما چرا کودکان از تکرار لذت می برند؟ جواب بسیار ساده است: برای کودکان تکرار بهترین راه یادگیری است. اگر نیاز به تکرار یک فعالیت برای یادگیری و بهتر عمل کردن در تمام دوران زندگی ما وجود دارد، برای کودکان چند برابر قوی تر است زیرا آن ها در دوره ای هستند که یادگیری قوی ترین جنبه ی زندگی شان است.

چرا کودکان تکرار کردن را دوست دارند

  • تکرار کردن به نگهداری اطلاعات کمک می کند: در حقیقت شنیدن یا دیدن چیزی به دفعات زیاد نه تنها باعث می شود کودکان بتوانند اطلاعات را به مدت زیادی در حافظه ی خود نگه دارند بلکه به درک  چیزهای جدید در محیط کودک نیز کمک می کند.
  • تکرار موجب آرامش می شود: فرزند شما دوست دارد بارها و بارها همان بازی ای که چندین بار انجام داده و با نتیجه ی آن به خوبی آشنا است را تکرار کند، همینطور عاشق این است داستان مورد علاقه اش را صدها بار بخواند، چون بعد از چند بار خواندن می تواند جملات را همراه شما به پایان برساند و به این ترتیب احساس می کند در قرائت کتاب فعالانه مشارکت داشته و به آن افتخار می کند. به همین دلیل است که کودکان عاشق ترانه های ساده و کودکانه ای هستند که نه تنها آن ها را به حرف زدن تشویق می کند بلکه به آنها فرصت می دهد گنجینه لغات شان را غنی تر کنند.
  • می خواهد شادی موفقیت را احساس کند: هنگامی که فرزندتان موفق می شود پازلی را کامل کند، می خواهد بلافاصله دوباره آن را انجام دهد و فقط به این دلیل که از تسلط بر اوضاع خوشحال است. بنابراین تکرار وسیله ای می شود تا او  هم توانایی خود را به یاد بیاورد و هم شادی موفقیت را مزه کند.

همیشه همان داستان را می خواهد

صد البته که کتاب خواندن با شما، همان لحظات مورد علاقه ی فرزندتان است. چون باعث می شود هم در کنارش باشید، هم صدای شما را بشنود و همزمان به تصاویر کتاب نیز نگاه می کند. کتابخوانی به فرزندتان امکان می دهد تا به تدریج گنجینه لغات خود را غنی کند و با تکرار همان کلمات و نگاه کردن به همان تصاویر، می تواند آن ها را بهتر به خاطر بیاورد.

حدود سه سالگی فرزندتان می خواهد داستان هایی که طولانی تر و پیچیده تر هستند را چندین بار برایش بخوانید تا آن ها را بهتر بفهمد. او می خواهد باز هم از هیجاناتی که قبلا هنگام خواندن همان داستان احساس کرده لذت ببرد. برای کودک باز خوانی داستان ها تمرینی برای تقویت حافظه است زیرا او می تواند ببیند آیا داستان را به خوبی به یاد می آورد و از طرفی اگر شما جملات یا صفحه ای را جا بیندازید به احتمال زیاد می خواهد دوباره از اول بخوانید. زمانی که کودک داستان و وقایع آن را به خوبی یاد بگیرد، از اینکه بتواند آن را به تنهایی تعریف کند و مثل آدم بزرگ ها ( یا یک بزرگسال) “بخواند” به خود افتخار خواهد کرد.

افزایش (یا بالا بردن) سطح صبوری

زمانی که کودکان فعالیتی را به خوبی یاد بگیرند می توانند آماده چالش دیگری شوند. هنگامی که مشاهده می کنید فرزندتان مثلا کامل کردن پازلی را تکرار می کند که برایش خیلی آسان است، برای افزایش توانایی اش در پیشنهاد کردن پازل های پیچیده تر، تردید نکنید. البته که گاهی فعالیت های تکراری شما را خسته کند  و طبیعی است که خواندن ده بار پشت سر هم و تکرار یک ترانه یا بارها نگاه کردن یک فیلم، صبر شما را به سر آورد و شما را خسته کند، در این لحظات وقتی فعالیتی تمام می شود سعی کنید بلافاصله توجه فرزندتان را به انجام کار دیگری جلب کنید یا برای زمان کوتاهی بگذارید او به تنهایی بازی کند، بازی های آزاد برای کودکان بسیار خوب است.

تکرار نظم می آورد

نظم به فرزندتان اطمینان خاطر می دهد و شما می توانید از علاقه ی او به تکرار برای آسان کردن خوابیدن، غذا خوردن یا حمام کردن بهره ببرید. در حقیقت وقتی بچه های کوچکتر می دانند چه چیزی در پیش دارند بیشتر احساس امنیت می کنند. هر نظم و آدابی ثبات بیشتری به کودکان می بخشد. بنابراین هر شب تکرار منظم فعالیت ها (غذا خوردن، حمام کردن، مسواک زدن،  دستشویی رفتن، داستان خواندن و لا لا کردن) می تواند به فرزند شما آرامش بخشد و باعث شود بهتر همکاری کند.

منبع: www.mamanpourlavie.com

لیلا خیابانی

View Comments

  • با سلام
    مدتی است دختر ۴ ساله من وقتی در حال تماشا کردن کارتون است همه دیالوگ هارو تکرار میکنه.
    خیلی نگرانم که نکنه مشکلی داشته باشه
    میشه راهنمایی کنین
    با تشکر

    • دقت و مشاهده کنید اگه به صداها حساسه، به موسیقی علاقه منده ، به داستان گفتن و کتاب خوندن و صحبت کردن و شعر خوندن علاقه نشون میده نشان دهنده هوش بیانی و شنیداری فرزند عزیزمو نه. موفق باشید.

Recent Posts

رشد ذهنی کودک: این رشد مهم را بشناسید

رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که توانایی‌های ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…

3 سال ago

بازی شناختی: اهمیت و تاثیر آن بر یادگیری کودکان

بازی شناختی انواعی از بازی‌ها است که با توجه به ویژگی‌ها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…

3 سال ago

تب کودک: 10 علت رایج و راه‌های درمان آن

تب کودک یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…

3 سال ago

جیغ زدن کودک: دلایل و 6 راهکار برای والدین

دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغه‌های اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…

3 سال ago

پرخاشگری کودکان: با 5 دلیل اصلی آشنا شوید

پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…

3 سال ago

انتخاب مهد کودک: 7 گام برای انتخاب بهترین

انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…

3 سال ago