بینش ریاضی نه ارثی است و نه شانسی ولی بذر آن در کودکی است که کاشته می شود.
1) به تمام سوالات فرزند خود پاسخ دهید
حتی اگر او سوال زیاد نمی پرسد، روحیه پرسشگری را در او بیدار کنید. مثلا بپرسید : “تو می دونی چرا….؟”
محیط زندگی را برایش توضیح دهید مثلا :
- درباره تابلوهایی که در خیابان یا جاده ها نصب شده توضیح دهید
- در مورد دلیل بارش برف توضیح دهید
- در مورد قیمت هایی که هنگام خرید می بیند توضیح دهید
- نقشه های متفاوت را توضیح دهید
- در مورد اسکناس و سکه های پول توضیح دهید
- در مورد همه چیز به طور ساده توضیح دهید کودکان حتی اگر چیزی را نفهمد اما می توانند آنها را به خاطر بسپارند و خیلی زود هر چه در روز با آنها برخورد می کنند را بفهمند. مهم جذب توجه و برانگیختن روحیه کنجکاوی آنها ست
2) فضای کافی برای تحرک
- به جای نگاه داشتن او در صندلی های گهواره ای یا متحرک، تا 5 ماهگی او را در پارک های مخصوص که فضای بیشتری برای تحرک دارد قرار دهید.
- بعد از 5 ماهگی بگذارید به جای پارک،کف زمین که ایمن شده باشد ( مثلا با موکت) حرکت کند. چرا؟ چون فراهم کردن امکاناتی مثل خزیدن، دور خود چرخیدن، پشت و رو شدن، رشد ذهنی- روانی و جهت یابی را پرورش می دهد. درون صندلی گهواره ای یا متحرک کودک گیر می کند و امکان حرکت ندارد و بعد از 6 ماهگی فضای پارک برای تحرکات او کوچک است.
- روروئک را فراموش کنید چون مانع حرکت عضلات اندام ها، پشت و چهار دست و پا رفتن که اهمیت زیادی دارد، می شود.
- از لحظه ای که فرزندتان شروع به راه رفتن می کند تمام روز را در خانه نمانید و او را به خارج از خانه ببرید. حرکت و بازی موجب رشد ذهنی – روانی می شود و ورزش در باشگاه یا در حیاط خانه (شنا، دوچرخه سواری، فوتبال، بسکتبال، بدمینتون، پینگ پنگ…) در سنین کمی بالاتر.
3) بازی های کامپیوتری
اجازه دهید از 2 سالگی بازی های کامپیوتری کودکانه را انجام دهد. بازی هایی که محدود به یادگیری حروف الفبا و اعداد هستند یرای کودک سرگرم کننده نیستند. در بازی های غیر آموزشی مغز کودکان فعال می شود مثلا یاد می گیرد فکر کند (ارتباطات منطقی را پیدا می کند) و با استفاده از “موس” با ساختار فضایی آشنا می شود. در نظر داشته باشید هر بازی کامپیوتری برای کودکان مناسب نیست، بازی های مناسب کودکان را در اختیار فرزندانتان قرار دهید.
4) آشنایی با ساعت
از سن 4 سالگی برای فرزندتان یک ساعت مچی تهیه کنید. لازم نیست ساعت خواندن را قبل از سن مدرسه به او یاد بدهید اما سعی کنید به بهانه مختلف، به او بگوید عقربه ساعت رو فلان عدد بیاید مثلا برنامه کودک شروع می شود. آشنایی با ساعت به کودک کمک می کند تا موقعیت خود در زمان را بیابد و با اعداد آشنا شود.
5) طولانی نگاه نکردن تلویزیون
اجازه ندهید فرزندنتان فرزندتان طولانی مدت تلویزیون نگاه کند. زمانی که کودک مشغول تلویزیون دیدن است، بازی جالب دیگری انجام نمی دهد در حالیکه بازی های پر جنب و جوش نگرش فضای سه بعدی او را پرورش می دهد (ارتفاع، عرض، عمق). اگر والدین زمان های کودک را با فعالیت و بازی های مختلف و مفید برنامه ریزی کنند، کودکان نیازی به دیدن برنامه های تلویزیونی بلند مدت پیدا نمی کنند.
6) شمارش اشیا
از دو سه سالگی شمارش تعداد چیزهایی که می بیند را شروع کنید.از فرزند خود بخواهید اعداد را بشمارد، تعداد بشقاب ها، آب نبات ها، افراد، بطری ها، عروسک ها و … که می بیند را شمارش کند. بزودی فرزندتان معنی تعداد و عددی که مربوط به آن هست را خواهد فهمید. در نظر داشته باشید هدف از این کار صرفا آشنایی با اعداد است، آموزش کامل اعداد را بگذارید در زمان خود و به عهده مدرسه.
7) بازی ها شمردنی
در بازی با تاس و شمردن شناخت اعداد تقویت می شود. بازی شطرنج، مارپله، دوز و … اسباب بازی های فکری کودکان هستند که به پرورش ذهن ریاضی و منطق کمک می کنند.
همچنین فراموش نکنید فرزندتان را تشویق کنید با کودکان دیگر بازی کند زیرا تقسیم کردن و سازگاری را یاد می گیرد. وقتی فرزندتان فرصت بازی با کودک دیگری را دارد به تنهایی بازی کردن با وسایل الکترونیکی را محدود کنید.
در نهابت در نظر داشته باشید روی آموزش دادن به فرزندتان اصرار نکنید اجازه دهید از بازی کردن، از یاد گرفتن، از فکر کردن … لذت ببرد بدون عصبانیت، بدون استرس اما روی استقامت و تمام کردن کاری که شروع کرده، پافشاری کنید.
همه توصیه هایی که ذکر شد باید بدون فشار و با لذت زیاد و از طریق بازی انجام شود بدون اجبار و محدودیت، با توجه به اینکه این آموزه ها می تواند در همه سنین انجام شود و آموزش های کلاسیک در مدرسه داده خواهد شد، از این آزادی و عدم حضور کنترل های مدرسه ای برای تقویت و گسترش دانسته های تدریجی فرزندتان از طریق بازی و لذت یادگرفتن استفاده کنید.
شما چه راه هایی برای تقویت بینش کودکان پیشنهاد می کنید؟ چقدر فکر می کنید می توان از کودکی، بچه ها را برای بینش ریاضی آشنا کرد؟ تجربیات خود را از طریق بخش نظرات در پایین همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید: