آموزش جلوگیری از آزار جنسی جز آموزشهایی است که هر پدرو مادری باید به فرزند خود بیاموزد. با دنبال کردن صفحه حوادث روزنامهها و شبکههای مجازی، روزانه شاهد خشونتهای جسمی و آزار جنسی نسبت به کودکان خردسال هستیم. کودکان معصومی که هیچگونه آموزشی در این زمینه ندیدهاند و متاسفانه قربانی این گونه آزار و خشونتها شدهاند. آزار جنسی کودک میتواند جز بدترین تجربههای او در طول زندگیاش باشد؛ تجربهای که آثار سوء آن تا بزرگسالی غریبانگیر او خواهد بود. اکثر افرادی که در کودکی مورد آزار جنس قرار گرفتهاند در هنگام ازدواج با مشکل مواجه میشوند؛ اما راه چاره چیست؟ چگونه باید کودکان خود را از این مسئله آگاه کنیم و از بروز چنین اتفاقاتی پیشگیری کنیم؟ آیا بازی های آموزشی کودکان میتواند در این زمینه موثر واقع شود؟
در این مقاله از سایت فرفرک بر آن شدیم به عنوان آگاهی دهی به والدین، به چند روش آموزش جلوگیری از آزار جنسی کودکان بپردازیم تا به کمک این روشها از وقوع اتفاقات ناگوار برای فرزندان جلوگیری کنیم؛ پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
آزار جنسی کودک شامل چه مواردی است؟
به فعالیتهایی مانند لمس کردن، بوسیدن، برهنه کردن، مجبور کردن به برقراری رابطه با بزرگسالان، گرفتن عکس از بدن برهنه کودک و غیره که توسط بزرگسالان انجام میگیرد، آزار جنسی کودک گفته میشود. متاسفانه این اعمال روند افزایشی داشته و حدود 275 میلیون کودک با این مشکل مواجه هستند.
برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی در داخل کشور، سازمان بهزیستی شماره 123 را به عنوان اورژانس اجتماعی معرفی کرده است. به کمک این سازمان کودکان قربانی آزار جنسی، آموزش جلوگیری از آزار جنسی را فرا گرفته و میتوانند با مشاورین متخصص جلساتی داشته باشند تا آثار سوء آن را به فراموشی بسپارند.
5 آموزش جلوگیری از آزار جنسی
شما به عنوان والدین یا مشاوران و روانشناسان میتوانید برای جلوگیری از بروز وقایع تلخ، آموزش جلوگیری از آزار جنسی را متناسب با سن کودک در اختیار او بگذارید. این روش جهانی به نام اختصاری PANTS شناخته شده است که در ادامه به توضیح هریک از موارد میپردازیم.
- اندامهای خصوصی بدن (PRIVATE): اندامهای خصوصی بدن را به کودک معرفی کنید و از او بخواهید این اندامها را جزء حریم خصوصی خود بداند. همچنین باید کودک بداند که هیچکسی اجازه لمس و نگاه کردن به اندامهای خصوصی او را ندارد. اگر کودک در سنین خردسالی قرار دارد میتوانید برای توضیح اندامهای خصوصی به نواحی پوشیده شده توسط لباس زیر کودک اشاره کنید.
- تعلق همیشگی (ALWAYS): در ابتدا افراد مورد اعتماد مانند مشاوران، والدین، مربی مهدکودک و غیره را به او معرفی کنید. به کودک بیاموزید که اعضای بدنش همیشه متعلق به خودش است و کسی حق آسیب رساندن به او را ندارد. به کودک خود امنیت را هدیه بدهید و از او بخواهید در صورت بروز هرگونه مشکل و مشاهده هرگونه آزار جنسی با افراد قابل اعتماد خو در میان بگذارد.
- نه گفتن (NO): به کودکان نه گفتن را بیاموزید و از آنها بخواهید آزادانه و بدون خجالت در مقابل درخواستهای که تمایلی به انجام آن ندارند، از این کلمه استفاده کنند. کودکان باید یاد بگیرند در مقابل خوستههای نابهجای افراد در مورد لمس، تماشا و غیره در مورد بدنشان از کلمه نه استفاده کنند.
برای نه گفتن باید اعتماد به نفس لازم را به کودک بدهید و از او بخواهید به هیچ وجه (با اصرار، خواهش، جایزه و غیره) جواب «نه» خود را تغییر ندهد. در این زمینه میتوانید از انواع اسباب بازی ها و ماشین اسباب بازی برای شرح و به نمایش درآوردن برخی از موقعیتها استفاده کنید.
- حرف زدن در مورد مسائلی که کودک را آزار میدهد (TALK): یکی از مراحل آموزش جلوگیری از آزار جنسی آموزش سخن گفتن در مورد اتفاقات ناخوشایند و رازهای بد است. معمولا افراد سو استفادهگر، آزار جنسی انجام شده را به راز تشبیه میکنند و از کودک میخواهند این راز را برای همیشه محفوظ نگه دارد.
معمولا از هشت کودکی که مورد آزار جنسی قرار گرفتهاند، تنها یک مورد توان گفتن آن را داشته است. پس شما باید با آرامش و به دور از تهدید و تنبیه از کودک بخواهید در مورد موضوعاتی که ذهن و روح او را آزار میدهند صحبت کند.
- صحبت کردن و در میان گذاشتن مشکلات (SPEAK UP): به کودک این اطمینان خاطر را بدهید که همیشه و در هر زمانی میتواند به اشخاص مورد اعتماد خود تکیه کند و از آنها کمک بخواهد. کودک باید از افراد مورد اعتماد خود برای حل برخی از مشکلات خود کمک بخواهد و با آنها در مورد موضوعاتی که باعث آزار و خجالت او هستند صحبت کند.
قوانین محافظتی کودکان
شما باید علاوه بر آموزش جلوگیری از آزار جنسی، برخی از قوانین را نیز برای او توضیح دهید و از او بخواهید آنها را رعایت کند. برخی از قوانین ایمنی کودک در ادامه توضیح داده میشود.
مطلع کردن والدین
کودک باید این موضوع را رعایت کند که قبل از رفتن به جایی و گرفتن هدیه یا وسیلهای از دیگران، از والدین یا افراد مورد اعتماد (در بخش قبل توضیح داده شد) اجازه بگیرد. شما باید به کودک خود توضیح دهید که انجام این امور با اطلاع والدین امنیت بیشتری برای او دارد و از بروز مشکلات آتی جلوگیری میکند.
داشتن همراه
باید این موضوع را به کودک خود توضیح دهید که برای رفتن به برخی از اماکن یا انجام برخی از کارها، داشتن همراه مورد اعتماد میتواند ایمنی آن مکان را افزایش دهد. همراهان میتوانند والدین، اعضای مورد اعتماد فامیل، دوستان و مربیان کودک باشند.
در میان گذاشتن مشکلات
شما به عنوان والدین باید احساس امنیت را در کودک خود به وجود آورید و از او بخواهید بدون ترس و استرس هرگونه مشکل و آزار و سواستفاده جنسی را با شما در میان بگذارد. شما نیز باید بتوانید بر احساس و خشم خود غلبه کنید و با آرامش به حرفها وسخنان او گوش دهید و او را راهنمایی کنید.
سخن پایانی
آزار جنسی یکی از اتفاقات بدی است که امکان دارد برای هر کودکی پیش بیاید. بهترین راه مقابله با این امور آموزش جلوگیری از آزار جنسی است که میتواند توسط مشاوران، مربیان و والدین به کودکان توضیح داده شود. در این مقاله با 5 روش آموزش جلوگیری از آزار جنسی آشنا شدید، میتوانید هر یک از این روشها را با کودک خود تمرین کنید و از بروز هرگونه مشکل در این زمینه جلوگیری کنید.
آیا شما تجربهای در این زمینه داشتهاید؟ در مورد آزار جنسی با کودک خود صحبت کردهاید؟ راه حل شما برای مواجه شدن با این گونه مشکلات چیست؟ تجربیات خود را در بخش کامنت با ما در میان بگذارید، باشد که با رعایت و انجام این روشها شاهد کاهش آزار جنسی نسبت به کودکان باشیم.
من فکر می کنم پدوفیل ها که مشغول سو استفاده از کودکان معصوم هستند، کثیف ترین خلقت خداوندند