آیا به شدت منتظر روزهای تاتی تاتی کردن کودک خود هستید؟ این یکی از جذابترین لحظههاییست که پدرها و مادرها تجربه میکنند. حتماً شما هم مدام از خود میپرسید که چه زمانی نوزادان شروع به راه رفتن میکنند. در این مقاله قصد داریم این موضوع را به طور کامل بررسی کنیم تا بدانید در هر مرحله باید منتظر چه تغییراتی باشید. راه افتادن کودک در برخی موارد نیازمند آگاهی و مراقبتهای شماست. به همین دلیل مباحث دیگری را نیز در این زمینه از نظر خواهیم گذراند تا دقت کافی را برای مراقبت از فرزند دلبند خود داشته باشید.
کودک زمانی شروع به راه رفتن میکند که پای او قدرت تحمل وزنش را داشته باشد. علاوه بر این مهم است که مچ پا و همچنین باسن او بتوانند تعادلش را حفظ کنند. گاهی ممکن است برخی نوزادان زودتر از دیگران این مهارت را کسب کرده و گاهی نیز شاهد تاخیر در راه رفتن آنها هستیم.
تقویم راه افتادن کودک
توجه کنید که آنچه در ادامه بیان میشود تنها یک راهنمای کلی است. گاهی ممکن است کودکی در هشت ماهگی شروع به راه رفتن کند. در مقابل ممکن است کودکی نیز تا هجده ماهگی راه نرود. اما بیایید تجربهی کودک را از زمان تولد تا وقتی که به طور کامل راه میرود بررسی کنیم. این زمان را به چند دوره تقسیم خواهیم کرد.
آگاهی از این زمانبندی در انتخاب اسباب بازی کودک 1 ساله یا کوچکتر به شما کمک خواهد کرد. چرا که شما باید اسباب بازیهای کودک را با توجه به تواناییهای حرکتی او انتخاب کنید.
نوزاد و راه رفتن
از زمان تولد تا دو ماهگی: در این مدت نوزاد شما یک واکنش به راه رفتن دارد. زمانی که ایستادهاید و او را در آغوش گرفتهاید، ممکن است احساس کنید سعی میکند پاهایش را تکان دهد. این یک واکنش غریزی است و لگد زدن او در حدود 6 هفتگی از بین میرود.
سه تا چهار ماهگی: در این مدت کودک روی شکم دراز میکشد و سر و سینهاش را به کمک بازو از زمین بلند میکند. این کار عضلات بالاتنهی او را تقویت میکند. او همچنین میتواند با پا به سطوح فشار بیاورد.
شش تا نه ماهگی: در این زمان کودک میتواند در حالت ایستاده قرار گرفته و بالا و پایین برود. این فعالیت به قدرت گرفتن پاهای او کمک بسیاری میکند. در هفت ماهگی او بدون کمک شما مینشیند. تقویت گردن، کنترل سر و افزایش هماهنگی و تعادل از ویژگیهای این دوران هستند. تا نهماهگی کودکان میتوانند سینهخیز بروند. برخی از آنها میتوانند به حالت ایستاده در بیایند. در موارد معدود شاهد راه افتادن کودک در این مرحله هستیم.
نه تا دوازده ماهگی: راه افتادن کودک در اغلب کودکان در این دوران اتفاق میافتد. او میتواند به کمک دیوار، مبل یا پایهی میز ایستاده بماند و به آرامی گام بردارد. او میتواند دست شما را بگیرد و با شما قدم بزند.
راه افتادن کودک خردسال
دوازده تا چهارده ماهگی: کودک گامهای نامنظمی برمیدارد و دستانش را باز میکند. این کار به او کمک میکند تا تعادل خود را حفظ کند.
چهارده تا پانزده ماهگی: راه افتادن کودک اغلب در این زمان کامل میشود. البته بیشتر وقتها کودک پس از کمی راه رفتن میافتد. اگر فرزند شما در این سن است و هنوز راه نیفتاده است نگران نباشید. او هنوز تا چند ماه دیگر برای راه افتادن کامل وقت دارد.
شانزده ماهگی: کودک میتواند به کمک شما از پلهها بالا و پایین برود. با اینحال او ترجیح میدهد نشسته این کار را انجام دهد.
هجده ماهگی: کودک خردسال شما دیگر برای حفظ تعادل نیازی به باز کردن دستها نخواهد داشت. او ممکن است دوست داشته باشد همراه با موزیک حرکاتی انجام داده و در نوع خود کمی برقصد. اگر هنوز کودکتان راه نمیرود زمان آن است که به متخصص اطفال مراجعه کنید.
نوزده تا بیستوچهار ماهگی: کودک سرعت راه رفتن خود را افزایش میدهد. او میتواند به خوبی متوقف شود. همچنین او میتواند در اطراف موانع کنترل خود را حفظ کند. همچنین در این زمان کودک در هنگام راه رفتن توانایی نگه داشتن اجسام را در دست خود دارد. به زودی ممکن است او بتواند از یک پله پایین بپرد یا شوت زدن به یک توپ را شروع کند.
بیست و پنج تا سی ماهگی: راه افتادن کودک در این مرحله پیشرفت چشمگیری خواهد داشت. کودک میتواند از پلهها بالا برود. اما شاید برای پایین رفتن کمی دچار مشکل باشد و از دیوار یا نرده کمک بگیرد. او میتواند با احتیاط بدود.
سی و یک تا سی و شش ماهگی: کودک میتواند با پاهای خود بالا و پایین بپرد. همچنین میتواند به چپ و راست حرکت کند. او میتواند با یک پا از پلهها پایین برود. (یعنی هر بار هر دو با پا را بر روی یک پله نگذارد و برای هر پله تنها یک پا استفاده کند.) او به خوبی در این زمان دویدن را آغاز میکند. آغاز بازی ورزشی کودک به تدریج در این سن شروع میشود و میتوانید به خرید اسباب بازیهای بیشتری در این زمینه فکر کنید.
چهارسالگی: راه افتادن کودک و توانایی استفاده از پاها تا حد زیادی کامل شده است. حالا او میتواند لی لی کند و روی یک پا بایستد. او میتواند بر روی سه چرخه رکاب بزند. راه رفتن روی پنجهی پا از دیگر تواناییهای حرکتی اوست.
توجه کنید که راه افتادن کودک در اغلب موارد امری ارثیست. یعنی اگر شما یا همسرتان دیر یا زود راه افتادهاید، به احتمال زیاد کودکتان نیز چنین شرایطی خواهد داشت.
غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک
دیگر نکتهای که برای راه افتادن کودک نمیتوان از آن غافل شد، تغذیهی کودک و مصرف مواد غذایی مناسب برای تقویت پای کودک و عضلات و استخوانهای اوست. به همین دلیل در بخش پایانی نگاهی به سبد غذایی مناسب برای تقویت پای کودک برای راه رفتن خواهیم داشت. غذاهایی که به راه رفتن کودک کمک می کنند عبارتند از:
لبنیات: لبنیات منبع غنیای از پروتئین و کلسیم هستند. مصرف لبنیات به تقویت ماهیچهها و رشد استخوانهای کودک کمک بسیاری میکند.
سبزیجات: اگر میخواهید به راه افتادن کودک کمک کنید، در سبد غذایی او سبزیجاتی همچون اسفناج، سیبزمینی، لوبیا، کلم بروکلی و … را قرار دهید.
شیر سویا: شیر سویا نیز منبع کلسیم، ویتامین D و پروتئین بسیار است. اگر کودک شما به لاکتوز حساسیت دارید، حتماً به جای شیر به او شیر سویا بدهید.
حبوبات: عدس، لوبیا، نخود فرنگی و… را نیز برای تامین کلسیم بیشتر به کودکتان بدهید.
آجیل و میوههای خشک: برای آنکه کودکتان از چربیهای سالم و کلسیم تغذیه شود و پاهایی قوی و سالم داشته باشد، به او به اندازهی کافی آجیل و میوههای خشک بدهید.
در نهایت پیشنهاد می کنیم در مورد غذای تقویتی برای راه افتادن کودک حتما از پزشک مشورت بگیرید تا بنا به ویژگی های رشدی فرزندتان تجویز کند.
راههای تقویت راه رفتن کودک
استخوانها و عضلات سالم و قوی چیزهایی هستند که در راه افتادن کودک تاثیر چشمگیری دارند. اینها میتوانند باعث شوند کودک زودتر راه برود و بتواند تعاد خود را نیز بهتر حفظ کند. در این راستا شما میتوانید تمرینها و بازیهایی را با کودک خود انجام دهید که به او کمک کند.
از طرفی تغذیه نیز میتواند تاثیر بهسزای در راه افتادن کودک داشته باشد. برای مثال مصرف کلسیم، ویتامین D و پروتئین و … مواردی هستند که میتوانند بسیار کمککننده باشند. در اینجا میخواهیم نگاهی دقیقتر به تمام این موارد، از تمرینهای مناسب تا غذاهای مفید برای راه افتادن نوزاد شما داشته باشید.
5 تمرین برای تقویت پای کودک برای راه رفتن
در این بخش تعدادی از تمرینهای بدنی را که میتوانند به راه افتادن کودک کمک کنند معرفی میکنیم. هر یک از این تمرینها را به دقت و به اندازه کافی (نه زیاد) انجام دهید.
خوابیدن روی شکم
به نوزاد خود اجازه دهید روی شکم بخوابد. میتوانید گاهی این کار را بعد از شیر دادن به او انجام دهید. وقتی کودک را روی شکم میگذارید او تلاش میکند تا سر و سینهی خود را بالا نگه دارد. این مسئله باعث تقویت ماهیچههای گردن او شده و در آینده به حفظ تعادل او در هنگام راه رفتن و ایستادن کمک خواهد کرد.
خواباندن نوزاد روی شکم حتی به خروج گازهای درون معده بعد از خوردن شیر کمک میکند. به عنوان بازی میتوانید کودک را روی شکم پدرش گذاشته و یک بازی دسته جمعی داشته باشید. این کار همچنین باعث نزدیک شدن روابط نوزاد و پدرش نیز میشود.
کمک کنید کودک بنشیند
این تمرین مناسب نوزادان چهار ماهه است. در این زمان نوزاد میتواند سر خود را به خوبی کنترل کند. کودک خود را به پشت روی یک پتو بخوابانید. در مقابل او نشسته و دست خود را از دو طرف به بالای سر کودک رسانده و پتو را با دو دست بگیرید. حال پتو را به آرامی بالا بکشید تا کودک در حالت نشسته قرار بگیرد و بنشیند.
- این تمرین به کودک در خزیدن، ایستادن و راه رفتن بسیار کمک میکند.
- اجازه دهید کودکتان نیز کمی در هنگام این تمرین تلاش کند.
- پس از انجام تمرین اجازه دهید کودک کمی بنشیند.
این تمرین علاوه بر تقویت ماهیچهها و مهارتهای حرکتی، به خواب بهتر او کمک میکند.
ماساژ کودک
ماساژ یکی از روشهای قدیمیست که هنوز هم بسیاری به آن باور دارند. روشهای مختلفی برای ماساژ نوزاد وجود دارند که به تقویت ماهیچهها و استخوانها و ستون فقرات او کمک میکنند.
برای مثال میتوانید کودک را به پشت خوابانده و به آرامی او را از مچ دست گرفته و بسیار آرام از روی زمین بلند کنید تا به حالت نیمه نشسته در بیاید. سپس او را بسیار آرام به حالت درازکش برگردانید. این کار به تقویت ستون فقرات گردنی بسیار کمک میکند.
دیگر شیوههای ماساژ را نیز حتماً پس از بررسی آنها با متخصص به کار بگیرید. توجه کنید که انجام حرکات ناگهانی یا با فشار زیاد میتواند به نوزاد آسیب برساند.
چرخاندن سر
در سن دو تا سه ماهگی میتوانید به کودک کمک کنید تا در حفظ تعادل سر خود بسیار قویتر عمل کند. برای اینکار کافیست وقتی نوزاد دراز کشیده است، او را تحریک کنید تا سر خود را به پهلوها بچرخاند. برای این کار میتوانید از اسباببازی، اجسام رنگی و وسایلی که توجهش را جلب میکنند کمک بگیرید.
با صداها و تشویق به کودک نشان دهید که چرخاندن سر و نگاه کردن به جغجغه و اسباب بازی بخشی از بازی است. در طول روز دو طرف گهواره او چیزهایی قرار دهید که ترغیب به چرخاندن سرش شود.
حرکت دوچرخه
تقویت پای کودک برای راه رفتن بسیار مهم است. شاید بتوان گفت مهمترین فشار را در هنگام راه افتادن کودک، پاها تحمل میکنند. متخصصان اطفال توصیه میکنند برای تقویت عضلات پای کودک تمرین زیر را انجام دهید.
کودک را به پشت بخوابانید. مچ پای او را به آرامی بگیرید و حرکت رکاب زدن با دوچرخه را شبیه سازی کنید. 4 یا 5 بار این حرکت را انجام دهید و پس به کودک اجازه دهید چند دقیقه استراحت کند.
علت دیر راه افتادن کودک می تونه دلایل زیادی داشته باشه. به نظرم در این مقاله خیلی سطحی بهش پرداختید
اعظم عزیز، شما درست میگید، دیر راه افتادن کودک یا حتی زود راه افتادن، دلایل زیاد داره و نمی شه یک نسخه برای همه داد. در این مطلب، مثل دیگر مطالب سایت فرفرک، به موضوعات در سطح آکادمیک صرفا برای آشنایی ابتدایی والدین می پردازیم و حتما به همه توصیه می کنیم که با متخصص کودکان درباره مسائل جدی فرزندشان حتما مشورت کنند
چرا اینقدر اختلاف نظر در مورد غذاهای مقوی راه افتادن کودک بین شما پزشکان هست؟ من واقعا گیج شدم
ممنون از نظرتون، اول اینکه ما پزشک نیستیم وپیشنهاد می کنیم برای غذای تقویتی برای راه افتادن کودک فقط از پزشک فرزندتان که بنا به شرایط فعلی و قبلی کودکتان تجویز می کند مشورت بگیرید