رشد کودک

انتخاب مهد کودک: 7 گام برای انتخاب بهترین

انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغه‌های اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در این قضیه مستثنی نیست، او از زمانی که پسرش شمع تولد 5 سالگیش را فوت کرده است، بیش از پیش نگران و مضطرب است. او نمی‌داند چگونه می‌تواند مهد کودکی مناسب روحیه و شخصیت فرزند خود بیابد؛ به گونه‌ای که علاوه بر محیط، مربیان خوبی نیز داشته باشد. همان طور که می‌دانید مهد کودک اولین محیط اجتماعی است که کودکان به آن وارد می‌شوند و انتخاب درست آن تاثیر به سزایی بر شخصیت و آینده کودک شما می‌گذارد. کودکان در مهد کودک با انجام بازی‌های مثل چیدن پازل کودک، خمیربازی و غیره مهارت‌های ابتدایی خود مانند همکاری کردن، اجتماعی شدن و خلاقیت را در خود رشد می‌دهند.

به همین منظور پدر و مادرها بر خود واجب می‌بینند که آسایش کودک خود را در محیط بیرون فراهم آورند و مناسب‌ترین مهد کودک را برای او انتخاب کنند. بعد از انجام تحقیقات و مطالعات بسیار کلیدی‌ترین گام‌های انتخاب مهد کودک را برگزیدیم، شما می‌توانید با مطالعه این مطلب آگاهانه مهد کودک مناسب را برای فرزند دلبند خود انتخاب کنید.

گام اول: مسافت در انتخاب مهد کودک

شما ابتدا باید شرایط خود را در نظر بگیرید آیا شاغل هستید؟ آیا وسیله نقلیه شخصی دارید؟ آیا می‌توانید روزانه فرزند خود را به مهد کودک ببرید؟ بعد از پاسخ به این سوالات می‌توانید مهد کودک مناسب را برای کودک خود پیدا کنید. این نکته را در نظر بگیرید که باید هر روز این مسیر طی شود، پس با توجه به روزهای سرد و روزهای شلوغ سال محل مناسبی انتخاب کنید.

بهتر است به شرایط فیزیکی فرزند خود نیز توجه کنید که آیا او قادر است روزانه مسافت طولانی را طی کند و خسته نشود؟ برخی از مهد کودک‌ها با توجه به امکانات و خصوصیاتی که دارند ارزش طی مسیر طولانی را دارند، پس بعد از بررسی تمام شرایط موجود مهد کودک ایده‌آلی برای فرزند خود برگزینید.

گام دوم: مجوز مهد کودک

کودکان ساعاتی از روز را در مهد کودک سپری می‌کنند، پس انتخاب مهد کودک باید به گونه‌ای انجام گیرد که حداقل استانداردهای بهداشتی و ایمنی را داشته باشد. برای اطلاع از این موضوع می‌توانید از بهزیستی در مورد مهد کودک پرس‌وجو کنید و مطمئن شوید که هیچ گونه شکایت از رفتار نامناسب با کودکان و مشکلات بهداشتی ثبت نشده است.

همچنین شما می‌توانید در هنگام مراجعه حضوری به مهد کودک از مسئولین بخواهید مجوز مهد کودک و مجوز مربیان آموزشی را به شما نشان دهند. برخی از والدین بر این باور هستند که داشتن مجوز تضمین مناسبی برای انتخاب مهد کودک نیست؛ اما این نکته را در نظر داشته باشید اماکنی که این مجوزهای ابتدایی را نیز نداشته باشند به هیچ وجه برای کودک شما نمی‌توانند مناسب و امن باشند.

گام سوم: اعتبار مهد کودک خوب

شهرت و معروف بودن یک مهد کودک نشان از اعتبار و رضایت والدین است؛ شما بهتر است قبل از انتخاب مهد کودک در شبکه‌های اینترنتی جستجو کنید و نظرات کاربران را در مورد مهد کودک‌هایی که مدنظرتان است بخوانید. در بسیاری از موارد شهرت یک مکان به دلیل امنیت و آرامشی است که برای فرزندان شما فراهم کرده‌ است؛ شما می‌توانید به صورت حضوری به مهد کودک‌ها مراجعه کنید و از نزدیک با محیط آنجا آشنا شوید. اکثرا در مراجعه‌های حضوری می‌توانید به حسی که از محیط می‌گیرید اتکا کنید، آیا مهد کودک محیطی صمیمی و آرامش بخش دارد یا محلی رعب‌آور و سمی است؟ می‌توان این موارد را از روحیه کودکان موجود در مهدکوک نیز پی برد و انتخاب صحیحی داشت.

گام چهارم: توجه به برنامه آموزشی منظم

کودکان در این سنین قدرت آموزش بسیار بالایی دارند، بهترین زمان آموزش مهارت‌های جدید به فرزندان سن 5 الی 6 سالگی است. پس برنامه آموزشی مهد کودک می‌تواند یکی از مهم‌ترین موارد انتخاب مهد کودک باشد. مسئولین باید برای تربیت و آموزش ذهنی کودکان از فروشگاه اسباب بازی وسایل خلاقانه و نوآورانه‌ای تهیه کنند و سعی در ارتقا توانایی‌های کودکان داشته باشند.

برخی از مهد کودک‌ها بر اساس علاقه کودکان، کلاس‌های آموزش موسیقی، آموزش زبان خارجه مانند انگلیسی و فرانسه، آموزش روباتیک، آموزش کامپیوتر، کلاس‌های ورزشی و غیره برگزار می‌کنند. شما به عنوان والدین با روحیه و شخصیت فرزند خود آشناتر هستید، می‌توانید براساس شناخت خود کلاس‌های مناسب دختربچه یا پسربچه‌تان را انتخاب کنید و در این کلاس‌ها ثبت نامشان کنید.

البته بهتر است از برنامه آموزشی منظم مهد کودک اطلاعاتی کسب کنید و بدانید افرادی که این مهارت‌ها را آموزش می‌دهند سطح دانش و تجربه کافی را دارند؛ آیا این کلاس‌ها ادامه‌دار خواهد بود یا ممکن است براساس بی‌برنامگی‌ قطع شود؟

گام پنجم: مربیان در انتخاب مهد کودک

مربیان آموزشی نقش مهمی در تربیت فرزندان شما دارند. به این نکته توجه کنید که مربیان باسواد و تحصیل‌کرده در این زمینه بهتر و موثرتر می‌توانند عمل کنند و به رشد و پرورش کودکان کمک کنند تا مربیان خانگی و پرستارانی که هیچ گونه آموزشی در این زمینه ندیده‌اند. یک مربی مهد کودک خوب، علاوه بر دانش کافی در زمینه تربیت و آموزش بچه‌ها، باید دوره‌ کمک‌های اولیه و دیگر موارد ضروری را گذرانده باشد تا اگر حادثه‌ای در مهد کودک رخ بدهد به راحتی آن را مدیریت کند.

بهتر است با توجه به مربیان، مهد کودک مناسبی را انتخاب کنید. معمولا مهد کودک‌های خوب امکانات و تسهیلات مناسبی برای کارکنان و مربیان خود در نظر می‌گیرند تا مربیان بدون درگیری ذهنی محیطی شاد و بانشاط برای کودکان ایجاد کنند. انتخاب مهد کودک با توجه به مربی آگاه و دلسوز یک گام اساسی است.

در نظر داشته باشید هرچه تعداد جمعیت کلاس کمتر باشد، مربیان راحت‌تر می‌توانند به سوالات و نیازهای بچه‌ها پاسخ دهند. این مورد باعث می‌شود کودکان حس سرخوردگی نداشته باشند و اعتماد به نفس کودکان صدمه نبیند. براساس تحقیقات به عمل آمده حداکثر 12 کودک می‌توانند در یک کلاس حضور داشته باشند که براساس تعداد مراقبین و مربیان موجود در مهد کودک، می‌توان این تعداد را به گروه‌های 3 نفره، 4 نفره و 6 نفره تقسیم کرد و هر گروه مراقب مجزایی داشته باشد.

البته این یک تحقیق علمی است و مهد کودک‌ها مجبور نیستند از این قانون پیروی کنند؛ شما می‌توانید با حضور در مهد کودک به تعداد جمعیت هر کلاس توجه کنید، سپس اقدام به انتخاب مهد کودک ایده‌آل کنید.

گام ششم: تغذیه در انتخاب مهد کودک

یک مهد کودک خوب به کمک پزشک تغذیه برنامه غذایی برای کودکان می‌چیند، کودکان در سن رشد هستند و مواد مغذی بیش از پیش برای آن‌ها نیاز است. اگر مهد کودکی مسئولیت تامین وعده‌های غذایی کودکان را برعهده گرفته باشد، باید از مواد غذایی تازه و درجه یک استفاده کند تا کودکان دچار بیماری و مسمومیت نشوند.

در انتخاب مهد کودک به این مورد توجه کنید که هیچ شکایت بهداشتی از مهد کودک ثبت نشده باشد. در هنگام مراجعه حضوری می‌توانید بررسی کنید که آیا کودکان سالن تغذیه دارند یا بایستی در کلاس غذا بخورند؟ آیا قبل از خوردن غذا اجازه شستشوی دست دارند یا نه؟ این موارد که اکنون بسیار جزئی به نظر می‌رسند ممکن است در آینده برای فرزند شما مشکلات جبران‌ناپذیری ایجاد کند.

گام هفتم: توجه به محیط در انتخاب مهد کودک

در انتخاب مهد کودک باید برخی از نکات بهداشتی و محیطی رعایت شود که در ادامه بیشتر توضیح داده می‌شود.

نکات بهداشتی

  • توجه به پاکیزگی دیوارها و کف اتاق
  • وجود تهویه مناسب در هر کلاس
  • وجود محل مناسب برای شستشوی دست
  • خالی کردن منظم سطل آشغال
  • ضدعفونی کردن و تمیز کردن وسایل بازی
  • اطمینان از شستشوی دست و رعایت نکات بهداشتی هنگام تهیه غذای کودکان

نکات محیطی

  • رعایت اساسی‌ترین موارد ایمنی
  • گذاشتن حفاظ برای پریزها
  • نرده‌کشی پنجره‌های طبقات بالا
  • داشتن جعبه کمک‌های اولیه و سیستم اعلام حریق
  • خارج کردن داروها از دسترس کودکان
  • حداقل 3 مترمربع فضای داخلی و حداقل 10 مترمربع فضای بیرونی برای هر کودک (باتوجه به استانداردهای دنیا)
  • وجود نگهبان برای جلوگیری از ورود افراد ناآشنا
  • نداشتن پستی و بلندی در فضای بازی و حیاط

سخن پایانی

مهد کودک خوب محیطی است که علاوه بر تامین نیازهای ابتدایی کودکان، به روحیه و حس کنجکاوی کودکان نیز توجه کند و با برنامه‌ریزی‌های دقیق مکانی بانشاط و شاداب برای کودکان فراهم آورد تا کودکان از نظر فیزیکی و ذهنی رشد کنند. در نتیجه انتخاب مهد کودک مناسب یک مرحله اساسی از مراحل رشد و تربیت کودکان است که با رعایت گام‌های ذکر شده به یک مرحله آسان و بی‌دغدغه تبدیل خواهد شد.

لیلا خیابانی

Recent Posts

رشد ذهنی کودک: این رشد مهم را بشناسید

رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که توانایی‌های ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…

3 سال ago

بازی شناختی: اهمیت و تاثیر آن بر یادگیری کودکان

بازی شناختی انواعی از بازی‌ها است که با توجه به ویژگی‌ها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…

3 سال ago

تب کودک: 10 علت رایج و راه‌های درمان آن

تب کودک یکی از رایج‌ترین بیماری‌ها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…

3 سال ago

جیغ زدن کودک: دلایل و 6 راهکار برای والدین

دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغه‌های اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…

3 سال ago

پرخاشگری کودکان: با 5 دلیل اصلی آشنا شوید

پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…

3 سال ago

آزار جنسی کودکان: 5 راه برای حفاظت از فرزندمان

آموزش جلوگیری از آزار جنسی جز آموزش‌هایی است که هر پدرو مادری باید به فرزند…

3 سال ago