همه ما فرزندانمان را دوست داریم و میخواهیم از آنها به خوبی محافظت کنیم. ما دوست داریم بهترین اتفاقات برای فرزندانمان بیافتد و نمی خواهیم آنها مرتکب اشتباهات ما شوند. تجربه ما در زندگی بسیار بیشتر از آنان است. همین عامل موجب میشود بخواهیم فرزندان خود را در مراحل مختلف زندگی راهنمایی و نصیحت کنیم. اما گاه این راهنماییها از سوی فرزند ما ناخواسته است و به همین دلیل اغلب از سوی او رد میشود. شما قصد کمک به کودکتان را دارید اما او فکر میکند شما میخواهید با خواستههایش مقابله و مخالفت کنید. در نتیجه او شروع به مبارزه میکند. البته در این مورد، همیشه کودکان مقصر نیستند بلکه گاه والدین نیز با سخت گیری بیش از اندازه و برچسب زدن بر فرزندشان موجب ناراحتی او میشوند. برخی کودکان در مواجهه با امر و نهی مدام والدین، خیلی زود تسلیم شده و اراده خود برای تصمیم گیری را از دست میدهند. اما اکثر کودکان حاضر به قبول نمیشوند و دوست ندارند نقش یک عروسک خیمه شب بازی را ایفا کنند. آنها ترجیح میدهند به طور مستقل تصمیم بگیرند و با عواقب آن نیز مواجه شوند اما هر آنچه که از بیرون به آنها امر میشود را انجام ندهند. تجربه به همه ما ثابت کرده است که والدین نمیتوانند از فرزندان خود در برابر همه مشکلات و خطرات محافظت کنند. والدین نمیتوانند همیشه و در همه جا به دنبال فرزند خود باشند و در عین حال نمیتوانند مشکلات پیش روی او را به طور کامل پیش بینی کنند. شرایط زندگی مدام در حال تغییر است و کودکان همیشه با چالشهای جدیدی روبرو هستند. اما آنچه هر پدر یا مادری میتواند انجام دهد، آموزش فرزند است. هر پدر یا مادری میتواند به کودک خود یاد دهد در مواقع مواجهه با مشکلات و چالشهای گوناگون، چگونه از خود محافظت کند. البته بخش عمدهای از این مهارت مربوط به تجربه شخصی است که کودکان باید به مرور زمان آن را کسب کنند. اگر میخواهید فرزندتان را نصیحت کنید و او را در زندگی راهنمایی کنید، اما مطمئن نیستید چگونه باید اینکار را انجام دهید، میتوانید از این راهکارها کمک بگیرید. با استفاده از این روشها، میتوانید امیدوار باشید که فرزندتان در برابر پیشنهادات و هشدارهای شما مقاومت نخواهد کرد.
اگر فرزندتان از شما میخواهد در انجام قسمتی از کاردستی مدرسه به او کمک کنید، تنها در همان قسمت خواسته شده کمک کنید. لازم نیست باقی کاردستی را شما درست کنید یا مدام در رابطه با نحوه کار نظر دهید.
بسیاری از والدین هنگامی که از فرزند خود عصبانی هستند او را نصیحت میکنند و گاه حتی او را مورد سرزنش قرار میدهند. معمولا والدین در این موقعیتها به رفتار خود فکر نمیکنند و برای فروکش کردن عصبانیت خود فرزندشان را سرزنش میکنند. با اینکار، نه تنها نصیحت والدین موثر واقع نمیشود، بلکه کودک از آن ناراحت نیز میشود.
در سالهای اخیر، کتابها و مقالات بسیاری در رابطه با آسیبهای محافظت بیش از حد از کودکان نوشته شده و به چاپ رسیدهاند. بحثهای مطرح شده در این کتابها و مقالات، در اغلب موارد درست و صادق هستند.
اگر نظر شما با فرزندتان در مورد موضوعی متفاوت است، حتی پس از اینکه در رابطه با آن به میزان کافی فکر کردید، سعی کنید این تفاوت را به یک تقابل تبدیل نکنید.
فرزندان ما، کوچک شده ما نیستند، حتی اگر تعداد ژنهای مشترک شما خیلی زیاد باشد و یا علایق شما به یکدیگر شبیه باشد. اگر والدین در این جمله کمی تعمق کنند، متوجه خواهند شد که نباید مدام فرزندشان را با خود مقایسه کنند و از آنها انتظار رفتاری مشابه داشته باشند.
رشد ذهنی جنبه مهمی از رشد است که تواناییهای ذهنی مختلف را تحت تأثیر قرار…
بازی شناختی انواعی از بازیها است که با توجه به ویژگیها وخصوصیاتی که دارند، بسیار…
تب کودک یکی از رایجترین بیماریها در سنین کودکی و خردسالی است. اگر شما هم…
دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغههای اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت…
پرخاشگری کودک یکی از اختلالات رفتاری شایع در جامعه است. به عنوان یک دانشجوی روانشناسی…
انتخاب مهد کودک مناسب یکی از دغدغههای اصلی والدین امروزی است. مادر باربد نیز در…