جدول تلاش و پاداش فرفرک
احتمالا الان به این دلیل به این صفحه مراجعه کردید که همراه خرید خود از سایت فرفرک، یک جدول دریافت کرده اید و در آن از شما خواستیم که برای اطلاعات بیشتر درباره این جدول به این صفحه بیایید. نام جدولی که در دست شماست، جدول تلاش و پاداش فرفرک است که با کار کردن با این جدول می توانید شاهد پیشرفت در تغییر رفتارهای فرزند خود باشید . نتایج استفاده از این جدول واقعا شگفت انگیز است به شرط آنکه والدین به تعلیم و تربیت اصولی و نه سلیقه ای کودکان و رابطه دوطرفه با فرزند خود باور داشته و به آن عمل کنند.
چرا جدول تلاش و پاداش فرفرک را توصیه می کنیم؟
این جدول برای کمک به والدین جهت ایجاد یا تثبیت رفتارهای مثبت کودکان 3 سال به بالا طراحی شده است. جدول تلاش و پاداش رفتارهای خوب کودک را به روش تشویق های موثر و البته مستمر نهادینه خواهد کرد. رفتارهایی مثل رفتن به مهد، غذا خوردن، مسواک زدن، خوابیدن توی اتاق خودش و هر رفتار دیگری که فکر می کنید فرزندتان برای یادگیری و استمرار آن نیاز به محرک های تشویقی دارد.
اصل موضوع هم خیلی ساده هست، به ازای تکرار هر کدام از رفتارهایی که انتخاب کردید تا در جدول بگذارید، کودک یک ستاره در جدول می گیرد و بنا به توافقی که از قبل کردید، به ازای دریافت تعداد مشخص ستاره ها، جایزه می گیرد. دریافت این ستاره ها نه تنها کمک می کند تا رفتارهای مثبت کودکان تثبیت شود، بلکه باعث افزایش اعتماد به نفس کودکان نیز می شود.
هر رفتار تا زمانیکه در کودک نهادینه شود در هر بار ایجاد جدول، در لیست کارها قرار می گیرد و وقتی به صورت خودکار دیگر آن را انجام می داد، می توانید آن رفتار را حذف کرده و رفتار جدیدی اضافه کنید.
روش پر کردن جدول تلاش و پاداش
- پیشنهاد می کنیم برای کودکان 3 تا 4 سال، حداکثر تا چهار رفتار و برای کودکان 5 تا 7 سال، تا هشت رفتار را در نظر بگیرید و هر رفتار را در یک سطر بنویسید. توجه داشته باشید این تعداد رفتار صرفا پیشنهاد ما هست و شما می توانید بنا به میزان صبر فرزندتان هر تعداد رفتاری که فکر می کنید مناسب هست در جدول لیست کنید. برای اینکه فرزند شما بتواند با جدول ارتباط بر قرار کند، در لیست کارهای خوب، سعی کنید شکل رفتار مورد نظرتان را هم بکشید تا کودک هم متوجه آن شود.
- اسم فرزندتان را در قسمت قهرمان جایزه ها، در بالای جدول بنویسید و حتما هم به او بگویید که نامش را در جدول نوشته اید.
- با مشورت فرزندتان چهار نوع جایزه تعیین کنید. این جایزه ها قرار است طی چهار مرحله، بعد از دریافت ستاره های مشخص به او تعلق گیرد. سپس جایزه ها را به ترتیب از کم به زیاد تعیین کنید، مثلا جایزه اول می تواند تهیه یک دسر و جایزه چهارم می تواند یکی از اسباب بازی های مورد علاقه او باشد.
- بعد از هر بار انجام کاری که در لیست کارهای خوب جدول است، یک ستاره از جدول در ردیف مربوط به همان کار را به او بدهید. حتما پر کردن ستاره جدول را با حضور خودش انجام دهید و به او اهمیت گرفتن ستاره را هر بار توضیح دهید و به او بگویید که چقدر کارش برای شما ارزشمند بوده است.
- حالا نوبت دادن جایزه هست! اگر تعداد ستاره ها به هر کدام از چهار مرحله تعیین شده رسید، به او جایزه توافق شده را بدهید و او را بابت کارهای خوبی که تا حالا انجام داده تشویق کنید.
درباره انتخاب جایزه برای تشویق موثرتر کودک
- از همان ابتدا پاداش ها را مشخص کنید تا کودک به انجام آن ها تشویق شود و سعی کنید حتما قبل از رسیدن موعد اهدای جایزه، آن را تهیه کرده باشید و به محض دریافت آخرین ستاره جایزه را به او بدهید. اگر هم با او توافق کردیده اید که بعد از دریافت ستاره ها، با خود او جایزه را تهیه کنید، در زودترین زمان ممکن این کار را انجام دهید و اجازه ندهید بین اهدای آخرین ستاره و دریافت جایزه فاصله زیادی بیفتد. این فاصله ممکن است کودک را نسبت به این روش بی اعتماد کند.
- بهترین روش تشویق های کودک روش تشویق کلامی، تشویق اجتماعی و تشویق مادی است. در هر مرحله حتما از تشویق کلامی استفاده کنید زیرا که هیچ هزینه ای ندارد و کودک هم با شنیدن آن اعتماد به نفسش افزایش پیدا می کند. در زمان اهدای ستاره، به او بگویید که به چه علت ستاره گرفته و به او افتخار کنید تا رفتار مثبت را تکرار کند.
- تشویق اجتماعی هم مثل انجام کارهای مورعلاقه او و یا رفتن به خانه دوستان و یا بستگانی که او آنها را دوست دارد. از این تشویق ها می توانید در مرحله های یک و دو استفاده کنید. تشویق مادی هم مثل خرید اسباب بازی و یا رفتن به شهر بازی. از این نوع از تشویق برای مرحله های سه و چهار استفاده کنید
- سعی کنید جایزه های سوم و چهارم متفاوت تر از جایزه های قبلی بوده و به یاد ماندنی باشد. و برای هر دو یا سه جدول هم که به اتمام رسید یک جایزه ویژه تر در نظر بگیرید.
این جدول برای کمک به والدین جهت ایجاد یا تثبیت رفتارهای مثبت کودکان 3 سال به بالا طراحی شده است. جدول تلاش و پاداش رفتارهای خوب کودک را به روش تشویق های موثر و البته مستمر نهادینه خواهد کرد. رفتارهایی مثل رفتن به مهد، غذا خوردن، مسواک زدن، خوابیدن توی اتاق خودش و هر رفتار دیگری که فکر می کنید فرزندتان برای یادگیری و استمرار آن نیاز به محرک های تشویقی (به جای تنبیه!) دارد.
این موارد را در آماده سازی جدول تلاش و پاداش مد نظر داشته باشید
- قبل از شروع به تکمیل جدول، حتما کاری کنید تا کودک با جدول ارتباط برقرار کند و آن را بپذیرد. به کودک توضیح بدهید که این جدول برای چه کاری است و اگر رفتار مثبتی انجام دهد، یک ستاره به او تعلق می گیرد و زمانی که جدولش پر شد، پاداش خواهد گرفت. همچنین این جدول از عمد سیاه و سفید برای شما ارسال شده است تا کودک خودش آن را رنگ آمیزی کند. کودک می تواند با رنگ آمیزی گرافیک ها و حتی ایجاد شکل های دیگر جدول، همیشه کار خود را بر دیوار ببیند و سعی بیشتری برای دریافت ستاره جهت زیبا تر کردن جدول خود کند.
- به منظور آشنایی کودک با جدول و چشیدن طعم جایزه گرفتن، بهتر است ابتدا کار های روتین خانواده را در جدول قرار دهید. از هفته های بعد رفتار هایی را که انتظار داریم انجام دهد اما از انجام آن ها سر باز میزند را در جدول بنویسید. حدود نیمی از رفتارها را رفتارهای ساده انتخاب کنید و نیمی دیگر از رفتارها را رفتارهایی که کودک در انجام آن چالش دارد و هنوز در او شکل نگرفته. در واقع کسب ستاره در جدول هم باید راحت باشد و هم سخت!
- جدول باید کودک را یاد توانایی ها و نتایج مثبت تلاشش بیندازد و امتیاز دادن به او نباید جنبه تهدید و تنبیه پیدا کند در این صورت کودک نه تنها همکاری نخواهد کرد بلکه جدول برای او آزار دهنده خواهد شد.
- بهتر است که پاداش مورد نظرتان با مشورت خود کودک باشد تا برای کودک هم انگیزه ی بیشتری ایجاد کند.
- پیشنهاد می کنیم ستاره ها را با ماژیکی با رنگ خاص پر کنید و آن را از دسترس کودک خارج کنید تا با آن رنگ نتواند ستاره تقلبی به دست آورد. اگر متوجه شدید کودک خودش ستاره ای را رنگ کرده، برایش توضیح دهید که حتما اتفاقی پیش آمده چون رنگ این ستاره با ستاره های دیگر فرق دارد و او را متوجه کنید که فقط ستاره هایی قبول است که با رنگ فلان رنگ شده است. دقت داشته باشید کودک را بابت ستاره های تقلبی مواخذه نکنید اما زیر بار تقلب هم نروید!
- از این جدول برای رفتار های بد استفاده نکنید و فقط رفتارهای مثبت را در آن بنویسید در نظر هم داشته باشید که ستاره ها را نباید به هیچ عنوان پس گرفت، حتی اگر کودک صد ها کار بد انجام دهد، وقتی ستاره گرفت باید جایزه اش را بگیرد. جدول ستاره ها به منظور تنبیه کردن نباید مورد استفاده قرار گیرد!
- اگر فرزند شما در بیرون از خانه و در فروشگاه ها برای خرید اسباب بازی یا خوراکی مد نظرش همیشه بی تابی می کند، می توانید از جدول ستاره ها برای حل این مشکل هم استفاده کنید. به جای اینکه به او بگویید بعدا برایت می خرم به او بگویید “اگر ستاره هایت به فلان تعداد رسید میایم و برایت می خرم”. کاربرد دیگر این جدول افزایش صبر و تحمل در کودکان می باشد.
- باز هم به خاطر داشته باشید رفتارهایی که از فرزندتان انتظار دارید بر اساس سن و توانایی های او باشد(رجوع کنید به مقالات آموزشی فرفرک که موضوع آنها توانایی های کودکان در سنین مختلف است) نه سلیقه شما. مثلا شاید تصور بزرگسالان از مرتب کردن اسباب بازی این است که کودک آنها را دقیقا سر جای قبلی خود قرار دهد اما فقط همین که کودک آن را در جعبه یا قفسه ای قرار دهد کافی ست و لازم نیست منظم چیده شود یا دقیقا در محل قبلی خود بچیند.
اگر کودک برای پر کردن جدول تلاشی نکرد چه کار کنیم؟
این حالت ممکن است به یکی از دلایل زیر مربوط باشد
- رفتار های زیادی را در جدول نوشته اید که برای کودک سنگین تلقی می شود. برای شروع جدول را سبک تر کنید تا کسب ستاره برایش راحت تر باشد.
- کودک به این روش اعتماد ندارد. سعی کنید برای این کار اعتماد او را جلب کنید. مثلا دیگر اعضای خانواده هم می توانند برای کارهای خوبشان جدول داشته باشند
- کودک می داند بدون نیاز به انجام این کار ها هم میتواند به خواسته هایش برسد! اگر این طور هست باید باج دادن به کودک را متوقف کنید و او را عادت دهید که برای رسیدن به خواسته هایش باید گاهی صبر و تلاش کند.
حرف آخر
جدول “تلاش و پاداش” برای کودکانی که بدون هدف و برنامه مشخص مدام در حال دریافت جایزه و هدیه از طرف والدین و اطرافیان هستند ساز و کار مفیدی نیست و اجرای آن هیچ جنبه ای از یادگیری و تغییر رفتار در کودکان نخواهد داشت. زیرا هدف از کار با این جدول تقویت رفتارهای مثبت کودک و تشویق او برای تلاشی ست که پاداش آن را خودش به خودش تقدیم می کند و والدین فقط نقش هدایت کننده دارند. توجه داشته باشید هر کودک شخصیت و ویژگی های خاص خود و متفاوت از دیگری دارد و والدین می توانند با خلاقیت خود به جدول را بر اساس نیازهای خود و فرزندشان تنظیم کنند و مطالب عنوان شده صرفا برای ایده دادن به والدین است و بعضی از موارد بنا به نظر خود والدین می تواند تغییر کند
در آخر با تکمیل 5 جدول کامل شده تلاش و پاداش فرفرک فرزندتان و ارسال آن برای فرفرک، ما هم در خرید بعدی به فرزند شما 50000 تومان تخفیف خواهیم داد! پس جدول های تکمیل شده را نگه دارید و برای استفاده از تخفیف با ما تماس بگیرید.
View Comments