دانستن علت جیغ زدن کودک یکی از دغدغههای اساسی والدین است، زیرا با دانستن علت آن میتوانند کودک را آرام کنند. بودن در محیطی پر از کودک همیشه برای من جذاب و دوست داشتنی است، شنیدن صدای خنده آنها و تماشای بازی و شادی آنها نیرویی دوباره به من میبخشد؛ اما تمام این انرژیهای مثبت با جیغ زدن کودکان فراموش میشود. کودکان در شرایط و موقعیتهای مختلف شروع به جیغ و داد زدن میکنند و والدین نیز از این کار به ستوه میآیند. آیا شما هم جز والدینی هستید که علت جیغ زدن کودک خود را نمیدانید و از این رفتار و عملکرد او کلافه شدهاید؟ آیا شما هم به عنوان والدین به دنبال راه حل اساسی برای رفع این مشکل هستید؟ آیا گریه و جیغ کودک در جمع و میهمانیها باعث شرمساری شما میشود؟ برای پاسخ به تمامی این سوالات تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
جیغ زدن کودک نشانه چیست؟
کودکان در سنین خردسالی توانایی برقراری ارتباط کلامی با والدین و اطرافیان خود را ندارند و به کمک این راه ارتباط برقرار میکنند. به وسیله جیغ و داد نیازها، درخواستها و اعتراضات خود رانشان میدهند؛ شاید بتوان گفت راهی برای ابراز احساسات آنها است.
انواع جیغ زدن کودک
همان طور که گفته شد کودک برای ابراز احساسات خود جیغ میزند، برای شناسایی دلیل جیغ زدن کودک انواع آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
- جیغ از روی شادی: برخی از کودکان در هنگام مواجهه با مسائل خوشحال کننده با جیغ زدن واکنش نشان میدهند. علت جیغ زدن کودک در این مورد ممکن است مربوط به خرید عروسک یا اسباب بازی محبوبش باشد.
- جیغ زدن از روی عصبانیت: برخی از کودکان به دلیل ناراحت بودن از موضوعی مانند دعوا در مهدکودک یا اعتراض دخترتان برای خرید اسباب بازی دخترانه با جیغ و داد خواسته و عصبانیت خود را نشان میدهند.
- جیغ از روی جلب توجه: علت در برخی از موارد میتواند نیاز او به توجه و محبت شما باشد. معمولا در مکانهای عمومی یا میهمانیها کودکان با جیغ زدن توجه شما را به خودشان معطوف میکنند و از شما میخواهند که وجود آنها را نیز در نظر بگیرید.
مهمترین دلیل جیغ زدن چیست؟
همان طور که گفتیم جیغ زدن انواع مختلفی دارد، اکنون در این قسمت، این دلایل را مورد بررسی قرار میدهیم.
- وجود مشکل: ممکن است علت جیغ زدن کودکتان وجود مشکلاتی جسمی مانند برخی از بیماریها باشد. یا در برخی از مکانها کودکان حس راحتی نداشته که سبب گریه او میشود. مشکلاتی مانند گرسنگی، تشنگی، خواب آلودگی و بی حوصلگی میتوانند دلیل جیغ زدن و گریه کردن کودک باشد.
- حسادت: کودکان روحیه بسیار لطیفی دارند و حس بیتوجهی یا توجه بیشتر به فرد دیگری از سوی والدین میتواند باعث ناراحتی و جیغ زدن کودک شود. شما ممکن است با این موقعیت زمانی که با تلفن صحبت میکنید یا هنگامی که با فرزند دیگرتان صحبت میکنید مواجه شوید.
- سردرگمی: گاهی اوقات کودکان به دلیل سردرگم ماندن بین چند انتخاب شروع به جیغ زدن میکنند. این مورد بیشتر در مواقع خرید که کودک بین خریدن دو اسباب بازی مختلف یا در هنگام پوشیدن لباس با رنگهای مختلف یا انتخاب بین تماشای کارتونهای موردعلاقهاش رخ میدهد.
- ناتوانی: برخی از امور مناسب انجام دادن کودکان نیستند برای مثال کودکان نمیتوانند بعضی از احساسات درونی خود را به راحتی ابراز کنند، یا در برخی از مواقع نمیتوانند کاری که دوست دارند را انجام دهند. تمامی این موارد میتوانند دلیل پرخاشگری باشند، زیرا احساس ضعف و ناتوانی میکنند.
- سنجش صدا: برخی از کودکان در سنین پایین متوجه صدای خود میشوند و صدا و جیغ زدن را راه جدیدی برای برقراری ارتباط میدانند. از همین رو تولید سر و صدا را برای سنجش قدرت و توانایی خود استفاده میکنند.
- تخلیه انرژی: کودکان در هنگام بازی کردن و ارتباط با هم سن و سالان خود شروع به جیغ زدن و ایجاد صدا میکنند. این موضوع باعث تخلیه انرژی کودکان میشود و نشان از سلامتی جسمی و روحی آنها است.
روشهای برخورد با جیغ زدن کودکان
تا این قسمت با دلایل مهم جیغ زدن آشنا شدید، اکنون با روشهای برخورد کردن و آرام کردن کودک آشنا میشوید.
- تغییر محیط: در هنگامی که کودکتان شروع به جیغ زدن کرد با ملایمت و با صدایی آرام از او خواهش کنید به اتاق خودش رفته و بعد از آرام شدن برگردد. در برخی از مواقع شما نیز میتوانید کودکتان را همراهی کرده و به محیط دیگری بروید.
- پرهیز از فریاد زدن: برخی از والدین بدون این که علت جیغ زدن فرزندشان را بدانند، به جای آرام کردن کودک شروع به جیغ زدن میکنند. این روش نه تنها اوضاع را آرام نمیکند بلکه باعث ترس و جیغ و داد بیشتر از سوی فرزندتان میشود.
- کنترل اعصاب: حتی اگر جیغ و داد کودک ذهن شما را خسته کرده است و در حال عصبی شدن هستید، خود را کنترل کنید و با ملایمت به حرفها و خواستههای کودکتان توجه کنید.
- آموزش ابراز احساسات: به کودکتان بیاموزید با کلمات و حرف زدن احساسات خود را ابراز کند و از جیغ زدن بپرهیزد. همان طور که گفته شد، کودکان امکان بیان برخی از احساسات خود را ندارند از این رو جیغ زدن را به عنوان بهترین روش بیان حس خشم، شادی، ناراحتی و غیره استفاده میکنند که با آموزش صحیح میتوانند این احساس را با کلمات ادا کنند.
- پاداش و تنبیه: این دو مورد باعث شرطی شدن کودک میشود و هیچ گونه کمکی به حل مشکل اصلی ندارد. پس به جای تعیین پاداش و تنبیه در هنگام جیغ زدن از او بخواهید دلیل جیغ زدن خود را توضیح دهد.
- همدلی: برخی از اوقات رفتار منطقی شما میتواند باعث آرام شدن کودک شود، برای مثال زمانی که کودک دوست دارد کارتون ببیند ولی شما مشغول تماشای فیلم هستید او شروع به جیغ زدن میکند. در این هنگام به او بگویید من هم مانند تو دوس دارم به فیلم موردعلاقهام نگاه کنم و بعد از این فیلم کارتون مورد علاقهات را باهم میبینیم.
سخن پایانی
والدین بسیاری از جیغ زدن کودک خود خسته شدهاند بدون اینکه به علت جیغ زدن کودک بپردازند به فکر سرکوب او هستند. در این مقاله دلایل جیغ زدن و راههای مواجهه با آن در اختیار شما قرار گرفت. شما میتوانید در بخش کامنت از تجربیات خود برای آرام کردن جیغ زدن کودک خود بنویسید و دیگر والدین را از این راه و روشها آگاه کنید: